
Breasla Cârciumarilor desfășoară o campanie de promovare a prăjiturii ișler. Un desert extrem de delicios. Tradiționalul ișler poate fi regăsit în 15 restaurante, brutării și cafenele din oraș în tot felul de forme și dimensiuni.
Prăjitura tradițională transilvăneană are origini austro-ungare, dar rețetele au fost adaptate și îmbunătățite în timp.
Scopul creării unui desert unic la nivelul Breselei Cârciumarilor din Brașov este de a promova fiecare local care s-a înscris în campanie. Turiștii pot să facă chiar și turul restaurantelor, brutăriilor și cafenelelor care servesc ișler.
Ișlerul a fost promovat pentru prima dată în Brașov, în urmă cu doi ani.
În unele localuri desertul a rămas în meniu și în ziua de azi. La un alt restaurant din centrul orașului clienții cumpără zeci astfel de prăjituri zilnic.
„Ișlerul a rămas la noi în meniu ca un desert emblemă. Noi îl facem după o rețetă a unei vecine, din copilăria mea, care era pasionată de dulciuri. Este un ișler clasic, cu glazură de ciocolată. Este deja o emblemă a Breslei Cârciumarilor”, spune Antonela Panţuru, proprietarul unui restaurant din centrul Brașovului.
Locuri în care poate fi găsit ișlerul:
- Aftăr Stube
- Bistro Albert
- Brutăria Simplu
- Croitoria de cafea
- CH9 Specialty Coffee
- Dei Frati
- Massimo – Brasov și Emma La Dolce – Brasov
- Next Door Restaurant
- Ograda
- Pilvax
- Publick
- Taverna Sarbului Brasov
- tekafe
- Tipografia
- Twinbeans Coffeeshop
Dacă cererea va fi mare, inițiatorii campaniei se gândesc chiar să prelungească perioada în care desertul se va regăsi în oraș.
Rețeta ișlerului
Coca:
- • 140 g unt
- • 140 g faina
- • 70 g zahar praf
- • 70 g nuci macinate
Crema:
- • 2 oua intregi
- • 90 g zahar praf
- • 50 g ciocolata menaj
- • 1 lingura lapte
- • 1 lingurite esenta de vanilie
- • 100 g unt
Glazura:
- • 2 linguri lapte
- • 1 lingura cacao
- • 2 linguri zahar
- • 50 g unt
Cum se face aluatul pentru islere cu unt si nuca
Se amesteca toate ingredientele intr-un vas si se framanta foarte putin aluatul. Se pune intr-o punga de plastic si se baga la frigider aproximativ 1 ora.
Datorita cantitatii mari de unt, temperatura aluatului trebuie mentinuta foarte scazuta, altfel devine prea moale si nu se poate lucra cu el.
Se presara faina pe planseta si se intinde aluatul pana are o grosime de 4-5 mm. Se taie cu un pahar mic sau cu forme de prajituri (eu am folosit un pahar cu diametrul de 3 cm), si se pune in tava.
Restul de aluat se framanta, se intinde si se taie iar pana nu mai ramane deloc. Tava cu formele se mai pune 20 de minute la frigider si intre timp se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. In cuptor se tin 10 minute, pana devin aurii.
Crema pentru ișlere
Ouale, zaharul, laptele, vanilia si ciocolata putin topita se amesteca bine si se gatesc pe baie de aburi. Se amesteca cu un tel pana se ingroasa putin compozitia. Se ia de pe foc si se lasa la racit, amestecand ocazional.
Untul, lasat la temperatura camerei cam 1 ora, trebuie frecat spuma sau batut cu mixerul. Crema se adauga cate 1-2 linguri o data si mixat pana se incorporeaza.
Glazura ișlerelor
Zaharul si praful de cacao se amesteca bine intr-o oala mica, se adauga putin lapte si se pune pe foc pana se dizolva zaharul.
Se adauga cele 50 g de unt si se aduce la fierbere. Se lasa la racit putin.
Asamblarea ișlerelor
Fursecurile se impart in 2 (mie mi-au iesit 60 de fursecuri deci vor fi 30 de islere) si jumatate se pun pe un gratar pentru prajituri, celelalte fiind capacele.
Se pune crema cu o lingurita, se pune si fursecul de deasupra si se apasa usor.
Glazura se poate pune fie acoperindu-le complet fie in diverse modele. De asemenea, se mai pot decora cu samburi de nuca sau nuca zdrobita, cocos.