blog-logo

Ce spun politicienii brașoveni despre reorganizarea administrativă a României și reducerea județelor

Ce spun politicienii brașoveni despre reorganizarea administrativă a României și reducerea județelor

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) propune reducerea numărului de județe la 15Măsura urmărește reducerea cheltuielilor bugetare. Newsbv.ro a solicitat un punct de vedere de la politicienii brașoveni.

Reprezentanţii CCIR susțin reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15. Aceștia consideră că aceasta reprezintă o prioritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Amănunte în articolul de mai jos:

Iată ce spun politicienii brașoveni referitor la acest subiect. Publicăm opiniile acestora în ordinea cronologică în care le-am primit.

Trebuie să întrunească consens politic

gabriel andronache

Gabriel Andronache, deputat PNL de Brașov: „Reorganizarea administrativ teritorială a României este un proiect de reformă care trebuie să întrunească consens politic. Altfel, acest proiect nu are șanse la nivel legislativ decât prin reformă constituțională. Sunt două soluții: Prima, reducerea numărului actual de județe prin lege. Soluția este viabilă numai prin consens politic, cum am arătat mai sus. În caz contrar va rămâne o literă de lege moartă deoarece aplicarea reglementării va fi imposibilă în absența implicării factorului local în implementarea soluţiei legislative.

A două soluție este de natură constituțională și presupune înființarea regiunilor ca formă asociativă și administrativ-teritorială de gestionare în comun a dezvoltării unitare a mai multor județe. Această soluție este, în opinia mea, cea realistă deoarece pune în comun efortul de construcție al factorilor locali și nu potențează orgoliile ori disputele locale, care vor fi exacerbate în cazul aplicării soluției de reducere a numărului județelor”.

USR susține reforma administrativă

victor ilie

Victor Ilie, deputat USR de Brașov: Comasarea primăriilor este unul dintre angajamentele noastre din programul de guvernare din 2020. În acest sens, alături de colegul Radu Molnar am semnat o inițiativă de modificare a Codului Fiscal care amână cu 10 ani majorarea impozitului pe clădiri în cazul comasării voluntare a localităților.

Un proiect amplu privind reforma administrativă este în lucru în cadrul USR. Acesta a primit până în prezent doar un aviz de principiu din partea Biroului Național, urmând a fi definitivat în perioada următoare.

Cu privire strict la modalitatea de comasare a județelor, față de studiile și analizele efectuate la nivel european, opinia noastră este că trebuie să optăm pentru județe mai mari, care să cuprindă în jur de 2.000.000 de persoane. Spre exemplu, în propunerea CCIR, județul Brașov-Covasna (raza Curții de Apel Brașov) ar avea doar 900.000 de locuitori, puțin peste minimul recomandat în Uniunea Europeană (recomandarea este pentru 800.000 – 3.000.000 locuitori, însă randamentul cel mai bun este dat de comunitățile care au în jur de 2 milioane de locuitori).

De asemenea, este de dorit ca aceste regiuni să aibă un caracter omogen din punct de vedere cultural și al dezvoltării economice. În varianta CCIR, acest deziderat nu ar fi îndeplinit nici pentru raza Curții de Apel Brașov, nici pentru Curtea de Apel Târgu Mureș”.

Cel mai bine ar fi să așteptăm rezultatele recensământului

Marius Dunca, senator PSD de Brașov: „Înainte de a lua orice decizie privind reorganizarea teritorială a României, cred că cel mai bine ar fi să așteptăm rezultatele recensământului, să vedem concret câți români trăiesc în fiecare sat, comună, oraș. Într-adevăr, nu putem avea comune care să cuprindă unul sau două sate ai căror locuitori să fie, majoritatea, plecați în străinătate.

Digitalizarea României va juca și ea un rol important. Pornind de la datele finale ale recensământului României, specialiștii vor putea face propuneri. Legat de reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul a anunțat deja că se dorește diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%. (Cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială). Dar și suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie”.

O tema care macina zona politica de ani buni

Mohaci Mihai, președinte Pro România Brașov: „Sigur, este corect sa reduci cheltuielile bugetare. Și asta în conditiile in care ar disparea consiliile judetene, ar scadea numarul de primarii, dar si zona administrativa din zona prefecturilor s-ar diminua. Abordarea aceasta nu se face pompieristic doar pentru ca au avut o viziune cei de la Camera de comert. Este necesar un studiu de impact intrucat reorganizarea se face pe criterii de populatie si de putere economica, altfel creeam dezechilibre intre zone geografice. Organizarea judeteana pe Curtile de Apel, dar si pe Regiuni, nu este posibilă întrucat trebuie modificata Constituția.

Daca politicul vrea sa abordeze aceasta problema trebuie sa o faca peste cativa ani. Sunt de acord ca primul pas trebuie facut in reducerea numarului de comune si reducerea cheltuielilor aferente. Sunt in tara multe comune cu populatie de sub 5000 de locuitori. Trebuie sa fim constienti ca ar disparea o intreaga «industrie administrativa» locala, cu toate sinecurile ei. In fond cu un aparat administrativ redus, cu o digitalizare pusa la punct si pe intelesul cetateanului; cu un primar, viceprimar si consiliul local poti deservi localitati cu o populatie intre 5 si 10 mii de locuitori. Cu un buget mult mai mic. De mentionat ca in Romania sunt 2861 de comune.

In concluzie, sunt de acord cu reorganizare teritoriala pe judete si nu pe regiuni. Întrucat nici Constitutia nu prevede aceasta. Însa aplicata in cativa ani si inceputa aceasta gandire cu comasarea comunelor. Cu mentiunea ca fiecare judet actual poate face simulari pentru a vedea numarul de comune ramase si bugetele aferente. In fond la ora actuala este o vointa a politicului bazata pe o vointa a primarilor si a consiliilor locale. Dar si presedintilor de consilii judetene”.

Factorul uman și caracteristicile zonale trebuie luate în considerare

Gabriel Francisc Kirsch, președinte UDMR Brașov: „Personal, cred în eficientizarea lucrurilor când acestea se fac pentru oameni. Factorul uman și caracteristicile zonale însă trebuie luate în considerare. Și trebuie să fie mai presusus decât valorile pur financiare. Premergătoare acestei reorganizări, pentru a nu pune oamenii pe drumuri. Trebuie să aibă loc digitalizarea completă a administrației. Ca să nu mai vorbim de faptul că este necesară și modificarea Constituției în acest sens”.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Alte articole:   Gărzile la domiciliu ale chirurgilor plasticieni. Probleme, abuzuri (?), legislație incoerentă, la Spitalul Județean

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.