blog-logo

Ministerul Sănătății: Guvernul a aprobat înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate 

Ministerul Sănătății: Guvernul a aprobat înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate 

Ministerul Sănătății a anunțat că va avea o Agenţie Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, necesară pentru investiţiile în sectorul sanitar. 

Guvernul a aprobat, joi, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Acesta este un instrument care va face posibilă accelerarea investiţiilor în sectorul sanitar; în primul rând a celor trei spitale regionale, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății. 

„A fost anunţat încă de zilele trecute acest fapt că urmează să intre în dezbatere şi pentru aprobare de către Guvern o ordonanţă de urgenţă care face posibilă funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS). Acesta este şi un jalon pentru noi care trebuia îndeplinit. Cel mai important element este că sperăm să avem la dispoziţie un instrument care să facă posibilă accelerarea investiţiilor în sectorul sanitar, mă refer, în primul rând, la cele trei spitale regionale., care practic, trec cu structură cu tot de la Ministerul Sănătăţii la această agenţie, dar şi a minim trei obiective de investiţii din cadrul PNRR”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a evidenţiat că este important ca într-o astfel de agenţie specializată în investiţii să lucreze specialişti. 

„Lipsa investiţiilor în ultimii 30 de ani în sectorul public a creat o mare nemulţumire şi a limitat accesul la servicii de sănătate. Este important să avem o astfel de structură. Este important să găsim, însă, şi mecanismele prin care să stimulăm aducerea unor specialişti în structurile acestei agenţii. Până la urmă, o structură fără profesionişti nu poate să îşi îndeplinească rolul şi cred că acesta va fi lucrul cel mai dificil”, a adăugat Alexandru Rafila, citat de Agerpres

Agenția va avea un președinte desemnat de Ministerul Sănătății 

Conform acordului cu Comisia Europeană, agenţia va fi condusă de un preşedinte. Acesta va fi desemnat de Ministerul Sănătăţii, pe o perioadă provizorie de şase luni, a precizat el. 

„În acest timp, toate celelalte acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea agenţiei vor fi elaborate şi aprobate de către Guvernul României. Până la sfârşitul anului ar trebui să aibă minim 52 de posturi ocupate. Ţinta finală de maturizare a funcţionării este pentru anul 2026, ar trebui să aibă minim 78 de posturi. Cred că este esenţial să găsim împreună cele mai bune soluţii astfel încât oamenii care vor veni să lucreze în această agenţie să poată să beneficieze, pe de o parte, de training-uri şi consultanţă, care sunt prevăzute în PNRR, dar şi să rămână şi să poată să dezvolte, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu alte autorităţi publice interesate, fie că discutăm de autorităţi centrale, fie că discutăm de autorităţi locale, investiţiile în sănătate”, a explicat ministrul. 

Când va deveni funcțională instituția 

El a menţionat că, împreună Guvernul, va căuta soluţii pentru a avea o instituţie funcţională în perioada următoare. 

Alte articole:   ANAR: Restricții în alimentarea cu apă în aproape 700 de localități, din cauza secetei 

Până la sfârşitul anului, cu siguranţă, ea trebuie să poată să răspundă cerinţelor pentru continuarea proiectelor celor trei spitale regionale şi, respectiv, minim trei investiţii majore din cadrul PNRR„, a punctat Rafila. 

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.