blog-logo

Recensământ 2022. Începe recenzarea populației pe teren 

Recensământ 2022. Începe recenzarea populației pe teren 

Etapa de colectare a datelor de Recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online, începe astăzi. 

Institutul Naţional de Statistică (INS) începe, astăzi, 31 mai 2022, etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei. Sunt vizate persoanele care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, potrivit Agerpres. 

Conform sursei citate, aproape 47% din populaţia ţintă estimată s-a autorecenzat. 

Până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare. Dintre acestea 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban şi 46,1% în mediul rural). În total, 46,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021. 

„Diferenţa de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuinţelor neocupate, precum şi de chestionare multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se eliberează dovadă de autorecenzare”, se menţionează în comunicat. 

Recenzare pe teren, în perioada 31 mai – 17 iulie

Etapa de recenzare pe teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie. 

În această etapă, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă-în-faţă, numai cu ajutorul tabletelor. Chestionarul de recensământ este identic cu cel din etapa de autorecenzare. 

„Vor fi vizitate şi gospodăriile populaţiei care nu au finalizat corect şi complet chestionarele de recensământ. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care la momentul de referinţă al recensământului aveau reşedinţa obişnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni)”, arată datele INS.

Cum vor putea fi identificaţi recenzorii

INS împreună cu primăriile şi autorităţile locale au pregătit un număr de 20.000 de recenzori de teren pentru această acţiune. 

„Aceştia vor putea fi uşor de identificat în baza unei legitimaţii emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, precum şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii din OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările şi completările ulterioare, disponibilă la: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/HG_145_2022.pdf .”, se menţionează în comunicat. 

Ce amenzi riscă cei care nu participă la recensământ

Recenzarea prin interviu faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Recenzarea este obligatorie. 

Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei. Pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei. 

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor. 

România se află la al 13-lea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989. 

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.