
Luna mai se încheie cu o sărbătoare extrem de importantă pentru toți credincioșii. Este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, semn că se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.
Este un eveniment religios mare, de care ortodocșii trebuie să ținem cont pentru a avea noroc.
Adevărul despre Duminica Orbului
Duminica Orbului este sărbătorită anul acesta de către credincioșii ortodocși pe data de 29 mai, la cinci săptămâni după Paște. Nu este o sărbătoare fixă, având în vedere că depinde de data Învierii.
Altă tradiție mai spune că orbul din naștere s-a vindecat la izvorul Siloamului, asta după ce s-a spălat acolo. În primele secole ale creștinismului, la Paște, erau botezați catehumenii. Pentru botez erau îmbrăcați în haine albe pe care le purtau toată săptămâna luminată, ca simbol al curației lor, dar și al luminării dobândite. Și bărbatul a decis să se boteze și așa a ajuns să se vindece.
Tradiții de Duminica Orbului
Așa cum sugerează și numele sărbătorii, astăzi trebuie să fim atenți la tot ce facem, pentru că riscăm să rămânem fără vedere. Astfel, nu ai voie să faci deloc treabă astăzi, mai ales să mergi pe câmp. Sărbătorea cade duminica, ceea ce înseamnă că este o zi de odihnă.
În această zi sfântă nu se spală, nu se calcă și nu se coase. Astăzi trebuie doar să ne rugăm, să participăm la Sfânta Liturghie și să facem fapte bune. Se spune că cei care ajută astăzi o persoană nevoiașă si respectă sărbătoarea, va fi ferit de orbire chiar și la Bătrânețe și nu va avea nicio boală.