blog-logo

Gala MERITO: Trei profesori brașoveni au fost premiați pentru inovație în educație 

Gala MERITO: Trei profesori brașoveni au fost premiați pentru inovație în educație 

Trei profesori brașoveni excepționali au fost premiați la Gala MERITO pentru inovație în educație.

Daniel Petrule, profesor de Educaţie Fizică şi director la Şcoala Gimnazială din Sânpetru, Laura Piroş, profesoară pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială nr. 6 “Iacob Mureşianu” din Brașov și Anca Mezei, profesoară pentru învăţământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Nr. 5 din Săcele, au fost premiați pentru performanțe deosebite în educație la Gala MERITO.

Cei trei profesori sunt dintre cei 14 premianți ai Galei MERITO. Evenimentul recunoaște meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educației, și se înscriu astfel în comunitatea celor 81 de profesori valoroşi ai României, recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL).

Cei 14 profesori MERITO 2022 sunt din toată ţara. Aceștia vin din mediul rural, comunităţi dezavantajate sau şcoli de oraş, cu performanţe deosebite.

Despre cei 3 profesori care au contribuit la transformarea educației

Daniel Petrule, 46 de ani, fost jucător de rugby, a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din Brașov în 1999 urmându-și visul de a avea o carieră didactică. A devenit director in anul 2014, iar prin proiectele pe care le propune, vrea să le dezvolte elevilor comportamente apreciate în societate, competențe digitale dar și spiritul de echipă.

„Toate ideile îmi vin din discuții cu colegii. Tu singur, ca director, nu ai ce să faci dacă nu sunt și profesorii dedicați. Poate că vor să-și demonstreze că pot să mă depășească și că sunt mai buni decât mine – atunci e o situație win – win, câștigă școala, câștigă și ei.” – extras din povestea directorului, documentată pentru premiul MERITO.

“Cel pe care am onoarea să îl introduc este atât antrenor de sport, cât şi director. Un director care a dat dovadă de mult leadership în şcoala pe care chiar o antrenează; un om extraordinar, provenind dintr-una dintre şcolile probabil cele mai digitalizate din România; cu toate că se află în mediul rural”. A menţionat Iulian Cîrciumaru, Managing Partner la V7 Capital, partener al Galei MERITO, în discursul laudatio.

“Sunt impresionat, măgulit şi foarte fericit că mă aflu aici. Mulţumesc cadrelor didactice din şcoala noastră. Pentru că un director nu poate face nimic singur fără profesori dedicaţi. Care în fiecare zi intră la clasă pentru a-i face pe copii fericiţi”. A spus Daniel Petrule, unul dintre cei doi directori MERITO 2022, în discursul de primire a premiului, pe scena Galei.

E nevoie doar de un pic de imaginație și de a ști foarte bine ce trebuie să învețe copilul

Laura Piros este învățătoare de 27 de ani. În 2019, a primit votul pentru popularitate în proiectul „Creator în educație”, al Ministerului Educației. De anul acesta este și expert formator de formatori în proiectul PROF, al Ministerului. Despre profesionalizarea carierei didactice și despre mentorat. Se simte datoare ca, în cei cinci ani din ciclul primar, să formeze copii autonomi. Responsabili, bine crescuți, care să aibă un set de valori bine puse la punct și care să se descurce în fața provocărilor.

„Orice obiect din jur poate deveni material pentru a crea un joculeț. E nevoie doar de un pic de imaginație și de a ști foarte bine ce trebuie să învețe copilul. Altfel jocul n-are valoare, dacă n-a produs nimic la final.” – extras din povestea învăţătoarei, documentată pentru premiul MERITO.

„ClasaMea.eu, platforma creată de profesoara premiată, este iniţiată şi dezvoltată cu profesionalism şi dedicare pentru a-i îndruma pe colegii mai tineri în frumosul şi incitantul proces de educare a oamenilor”, a declarat Mihaela Sasu, Brand Manager în cadrul Temad România, partener al Galei MERITO, care i-a înmânat premiul.

“Le mulţumesc elevilor şi studenţilor pe care i-am îndrumat de-a lungul timpului. Pentru că ei sunt sursa mea de creaţie, de inspiraţie, de motivaţie şi de transpiraţie. Pentru ei am făcut tot ceea ce am realizat, deoarece cred cu tărie în schimbul de idei între profesori. De aceea am şi ales să deschid uşa clasei mei; atât fizic şi virtual, astfel încât am o clasă numeroasă acum. Cred în această colaborare şi împărtăşire de idei, de experienţe, de bune practici la catedră. Nu în ultimul rând, le mulţumesc colegilor mei cu care colaborez. Pentru că tot ceea ce facem facem în beneficiul copiilor noştri”. A fost mesajul de încredere al Laurei Piros la primirea premiului.

Şi-a depăşit limitele, a găsit încredere şi şi-a împlinit visul

Anca Mezei avea 24 de ani în 2008. Era studentă la două facultăți. (Facultatea de Pedagogie a Universităţii din București. Ți Facultatea de Sociologie a Universităţii Transilvania din Brașov). Angajată la ONG FAST și educatoare necalificată în Zizin. Fiind totodată un stâlp al comunității și un exemplu de urmat prin toate proiectele în care s-a implicat. Și-a continuat studiile și a primit în 2018 calificarea. A absolvit în același an și un masterat de asistență socială și dezvoltare comunitară.

„Într-o comunitate dezavantajată nu mai e suficient să fii cadru didactic, rolul tău este multiplu. Nu este ușor să produci o schimbare în mintea unor oameni care au avut o istorie foarte grea. Romii au fost sclavi 500 de ani. Încă ne mai bântuie sărăcia și lipsa de educație.” – extras din povestea educatoarei, documentată pentru premiul MERITO.

“Educatoarea căreia îi vom oferi premiul în această seară este o persoană care lucrează cu dedicaţie cu părinţi şi copii deopotrivă. A schimbat lucruri în comunitatea din care vine; a schimbat vieţile părinţilor, pe care şi i-a făcut parteneri în învăţare; i-a susţinut în propria învăţare şi dezvoltare, pentru a-i ajuta să devină sprijin şi model pentru proprii copii. Şi-a depăşit limitele, a găsit încredere şi şi-a împlinit visul”; a precizat Carmen Lică, Director Executiv al Centrului Step by Step. Partener al Galei MERITO, în discursul de introducere a premiului.

“Fiecare dintre noi avem un vis. Fiecare dintre noi avem o menire. Eu consider că menirea mea personală este să ajut fiecare copil care trece pragul casei mele; clasei mele şi prin mâinile mele. Să câştige încredere în sine şi să înveţe să lupte pentru a fi bine cu el. Premiul acesta reprezintă o recunoaştere a ceea ce am făcut. Îmi dă încredere că ceea ce am făcut a fost un drum bun. Reprezintă şi o motivaţie, dar şi responsabilitate. Un nou început, oportunităţi de colaborare, resurse, inspiraţie şi o forţă”; a declarat emoţionată Anca Mezei, Educatoarea MERITO 2022, pe scena Galei.

Cei 3 profesori se alătură colegilor din Braşov, Cătălin Ciupală, Cristina Dudan, Florentina Tituleac şi Mihaela Bucşa, laureaţi în anii trecuţi.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

11 profesori laureaţi s-au alăturat comunității MERITO

Ceilalţi 11 profesori laureaţi care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor:

  • Sorin Haiduc, profesor de Matematică, director MERITO 2022;
  • Anca Dediu (şi director) şi Liliana Chivulescu, profesoare pentru învăţământul primar;
  • Liliana Olăraşu, Gabriella Zsombori, Mădălin Ghiuler şi Elisabeta Niţă (profesoară de spital), profesori de Matematică;
  • Nicoleta şi Emil Munteanu, profesori de Limba şi Literatura Română;
  • Ion David Pirneci şi Laura Felea (director al Palatului Copiilor Tulcea), profesori de Istorie.

Profesorii laureaţi au fost selectați din peste 350 de recomandări procesate, validate online şi în teritoriu.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

A VII-a generație de profesori MERITO

Pe 18 mai 2022, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie au celebrat a VII-a generație de profesori MERITO. La finalul primei zile de Romanian Business Leaders Summit.

“Este înălţător să avem în faţa noastră profesori dedicaţi, cu vocaţie, care inovează şi înnobilează, deopotrivă, sistemul de educaţie. Comunităţile şcolare în care activează profesorii MERITO beneficiază de competenţele; de pasiunea lor pentru învăţământ şi au ocazia de a fi părtaşe la dovada vie că omul sfinţeşte locul. Felicit cadrele didactice premiate astăzi! Meritele dumneavoastră sunt incontestabile. Mă bucur că elevii pe care îi îndrumaţi au şansa uriaşă de a beneficia de veritabili mentori în formarea lor. Vă mulţumesc!” a fost mesajul transmis în deschiderea Galei de către doamna Ligia Deca, consilier prezidenţial, Departamentul Educaţie-Cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Ei sunt profesori care găsesc modalități creative de a implica elevii în lecție. Care lucrează cu pasiunile și aptitudinile elevilor, care cresc nivelul acestora şi care angrenează comunitatea locală în creșterea calității educației în școală.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.