blog-logo

Locuințe mai scumpe cu aproape 10%, în primul trimestru din acest an. Ce prețuri sunt în Brașov?

Locuințe mai scumpe cu aproape 10%, în primul trimestru din acest an. Ce prețuri sunt în Brașov?

Preţul mediu pe metru pătrat la locuinţele a urcat în medie cu 7,4% în primul trimestru din acest an, faţă de media ultimelor luni din 2021, având ca principali vectori de creştere Bucureştiul, alături de Sibiu, Ilfov, Braşov şi Oradea, unde majorarea preţurilor medii a depăşit 10%.

În fapt, creşterea fiecărui segment în parte (apartamente şi case) a fost de circa 9%-10% în primul trimestru, ea fiind „mascată” de creşterea puternică a ponderii caselor în total vânzări, potrivit Indexului imobiliar KIWI Finance.

Deşi ponderea caselor s-a situat sub 20% în căutările românilor pe platforma Storia.ro, ponderea acestora în tranzacţiile încheiate şi finanţate prin KIWI Finance a fost cu 10 puncte procentuale mai mare (peste 29%), chiar peste ponderea segmentului în ofertele de vânzare (de sub 26%).

Alte articole:   Adrian Oprică, atacat de Coliban în ședința Consiliuliui Local că și-a tras terasă prin RIAL

În 2021, ponderea caselor în total vânzări a fost de 26%, cu 3 puncte procentuale sub ponderea din primul trimestru din acest an.

Cum casele au un preţ mediu/mp semnificativ mai mic decât în cazul apartamentelor. Creşterea importantă a ponderii caselor în total vânzări a tras în jos preţul agregat per total locuinţe. S-a mascat astfel avansul de 9%-10% atât pentru apartamente, cât şi pentru case.

Pentru Bucureşti, care are cea mai lichidă şi mare piaţă imobiliară din ţară. Indexul KIWI Finance a urcat cu peste 10%, până la 1.640 euro/mp. În Ilfov creşterea a fost de peste 13%, până la 1.246 euro/mp.

Cel mai mare salt în primul trimestru s-a înregistrat în Sibiu, de aproape 20%, până la 1.271 euro/mp. În timp ce în Braşov creşterea trimestrială a fost de 13,5%, până la 1.256 euro/mp. În Oradea s-a consemnat un avans de 12,4%, până la 1.089 euro/mp.

Alte articole:   Reorganizare la PMP Brașov. „No, hai!”, pe mâna vechilor pediști

În Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa, creşterile au fost de 5%-6%, sub ritmul mediu de creştere la nivel naţional.

Constanţa continuă să aibă locuinţele cel mai puţin accesibile, cu un indice de accesibilitate de 2,13. Este urmată de Oradea, cu 2, şi de Braşov, cu 1,95.

Detalii aici.

Sursa: adevarul.ro

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.