blog-logo

Clădirile noi, dotate obligatoriu cu panouri solare

Clădirile noi, dotate obligatoriu cu panouri solare

Toate clădirile noi din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi prevăzute cu panouri solare pe acoperişuri. Acestea sunt planurile Comisiei Europene destinate accelerării dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc, informează Financial Times, potrivit Agerpres.

Executivul comunitar vrea ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030. Mai mult decât dublu faţă de nivelul actual. Costul total al atingerii acestui obiectiv ar urma să se ridice la sute de miliarde de euro. Aceste costuri ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro. Generate de reducerea importurilor de combustibili fosili. Se arata într-un plan al Bruxelles-ului denumit „RepowerEU” şi consultat de Financial Times.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul

Una dintre propuneri este „introducerea obligativităţii de a avea instalaţii solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri. Dar şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.

Planul iniţial al UE, conform căruia emisiile de carbon trebuiau reduse cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990, cerea o ţintă de 40% pentru regenerabile. Însă războiul din Ucraina a impulsionat Bruxelles-ul să încerce să obţină independenţa energetică de Rusia. Care este responsabilă pentru 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat miercuri, susţine că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi a atinge independenţa energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor. Dar şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice. Care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”. Se precizează în documentul care ar urma să fie publicat miercuri de Comisia Europeană.

Multe dintre propunerile executivului comunitar vor avea nevoie de aprobarea guvernelor naţionale şi a Parlamentului European.

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Sursa: g4media.ro

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.