blog-logo

CNAS – Pachetele de prevenţie vor deveni obligatorii. Vor exista sancțiuni!

CNAS – Pachetele de prevenţie vor deveni obligatorii. Vor exista sancțiuni!

Începând cu noul contract-cadru din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi. Anunțul aparține Adelei Cojan, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Adela Cojan a explicat că în acest fel se va încerca educarea populației să fie responsabilă pentru propria sănătate.

Președinta CNAS a declarat pentru Agerpres că și asociațiile de pacienți cer sancționarea celor care nu apelează la servicii de prevenție.

„De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă «plata per capita».

Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate.

Se practică în multe ţări. Asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru. Să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023″, a spus Cojan la Senat. A participat la dezbaterea „Hepatitele virale post-pandemie – drumul spre eliminare, o provocare”.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Pachetul ”Sprijin pentru România”: Amânarea ratelor la bănci și 700 de lei pentru cei cu pensii mici 

Leave a Reply

Your email address will not be published.