blog-logo

Scrisoarea lui Neacşu, primul document scris în limba română, expusă în premieră la Casa Sfatului 

Scrisoarea lui Neacşu, primul document scris în limba română, expusă în premieră la Casa Sfatului 

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Judele Brașovului a ajuns, luni, la Casa Sfatului din Brașov, acolo unde este expusă pentru public. 

După 106 ani, Scrisoarea lui Neacșu se întoarce la Casa Sfatului, adică în locul unde a fost păstrată sute de ani, de la sosirea la destinație în iunie 1521 până în septembrie 1916.  

Este pentru prima oară de la descoperirea sa, când scrisoarea lui Neacșu este prezentată public într-o expoziție muzeală și în afara cadrului profesional al Arhivelor.   

Cel mai vechi document în limba română va rămâne în Casa Sfatului numai două săptămâni! Pe 23 mai 2022, documentul istoric va fi readus în depozitul Serviciului Județean Brașov al Arhivelor Naționale.  

În schimb, expoziția dedicată bunului cultural cu valoare de tezaur național va rămâne deschisă până la începutul anului 2023.  

Expoziția este împărțită în mai multe secțiuni 

Expoziția de la Casa Sfatului prezintă istoria celui mai vechi document în limba română, Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele primar al Brașovului, Johannes Benkner, din vremea lui Suleiman Magnificul până la I.V. Stalin! 

Alte articole:   Concert susținut de Anatoly, la Muzeul de Artă Brașov

Astfel, expoziția este împărțită în mai multe secțiuni. Prima parte și cea mai importantă este despre contextul apariției scrisorii și înțelesul corespondenței secrete între primarul celui mai bogat oraș din Transilvania și unul dintre cei mai importanți negustori din Câmpulung. 

Secțiunea ,,472” este dedicată Arhivei Primăriei Brașov și arhivistului Friederich Stenner care a realizat o colecție de 8 volume „din diferite documente găsite în arhivă în pachete și cufere”, între care, sub numărul 472, se află și scrisoarea lui Neacșu. 

În secțiunea ,,Gâlceava înțelepților” este prezentată publicarea celui mai vechi document păstrat scris în limba română. A existat o rivalitate între oamenii de știință români de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX. 

Alte articole:   Pachetul ”Sprijin pentru România”: Amânarea ratelor la bănci și 700 de lei pentru cei cu pensii mici 

În secțiunea ,,1916” este prezentat momentul selectării și mutării mai multor mape de documente de la Brașov la București. În contextul prezenței armatei române la Brașov, și, apoi, după refugiul în Moldova, evacuarea la Moscova. 

Secțiunea ,,1936” încheie ,,odiseea” scrisorii lui Neacșu în străinătate. Prezintă momentului întoarcerii arhivei istorice de la Kremlin la Brașov. Pe traseul Moscova – Odessa – Constanța – București, după stabilirea relațiilor diplomatice între România și Uniunea Sovietică în 1934.   

Bunuri culturale clasate în “Tezaur” 

Pe lângă documentele de arhivă de importanță excepțională, expoziția de la Casa Sfatului mai cuprinde și bunuri culturale. Inclusiv de categorie ,,Tezaur”, din colecțiile Muzeului Județean de Istorie Brașov. Dar și o piesă istorică remarcabilă adusă din Germania, de la institutul sașilor transilvăneni din Gundelsheim. Este vorba despre decorația lui Friederich Stenner primită de la Regele Carol I al României. 

Alte articole:   Turneu caritabil de fotbal în sală, de 1 Iunie

Documentarea științifică a expoziției a fost realizată de istoricii brașoveni Bogdan-Florin Popovici, Thomas Șindilariu și Nicolae Pepene.

Conceptul expoziției și proiectul expozițional aparțin managerului Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene. 

Expoziția de la Casa Sfatului este organizată pe baza parteneriatului dintre Muzeul Județean de Istorie Brașov și Serviciul Județean Brașov al Arhivelor Naționale, cu sprijinul Arhivele Naționale ale României, Consiliul Județean Brașov, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Siebenbürgen-Institut an Der Universität Heidelberg, Forumul Democrat al Germanilor din România, Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Nicolae Titulescu” Brașov, Coresi Shopping Resort

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.