blog-logo

Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România ar putea fi o nouă disciplină la liceu 

Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România ar putea fi o nouă disciplină la liceu 

Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România ar urma să devină materie studiată de elevii de liceu. Disciplina ar putea fi introdusă în anul școlar 2023-2024. Proiectul de lege a primit votul final din Camera Deputaților. 

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”.  

Legea pentru introducerea disciplinei despre Revoluţia din 1989 a fost iniţiată de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, și a primit 215 voturi, 17 împotrivă şi 44 de abţineri, urmând să fie înaintată Senatului.

Proiectul legislativ prevede introducerea noii discipline începând cu anul şcolar 2023-2024. Alături de integrarea acestei noi discipline în sfera curriculară descrisă prin strategiile adoptate la nivelul şcolilor. 

“Noua disciplină «Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România», astăzi legiferată şi trimisă Senatului, răspunde unei necesităţi obiective. Aceea de a le oferi tinerilor instrumentele utile pentru educaţia lor civică. Respectiv un set de conţinuturi didactice orientate cu precădere către cel mai important moment revoluţionar al istoriei noastre recente. Noţiunile, informaţiile şi mărturiile obiective despre istoria noastră recentă sunt de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor. Viitori cetăţeni conştienţi de etapele semnificative care au fondat destinul democratic al României”, subliniază deputatul PNL Timiş, Marilen Gabriel Pirtea, potrivit News.ro.

Metodologiile, elaborate de Ministerul Educației în colaborare cu organizațiile de revoluționari

Școlile vor avea libertatea să aleagă dacă susțin sau nu cursul. Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru această disciplină se vor elabora de către Ministerul Educației. În colaborare cu reprezentanții organizațiilor de revoluționari, potrivit stiripesurse.ro

“Prezenta lege are ca obiect de reglementare introducerea în curriculumul la decizia școlii, la clasa a XII-a/a XIII-a din învățământul liceal, a disciplinei opționale „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”. Disciplină de importanță națională pentru sistemul de învățământ românesc”, prevede legea adoptată de Camera Deputaților. 

Cadrele didactice care predau disciplina pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate. 

Alte articole:   Zeci de șoferi amendați pe Transfăgărășan pentru blocarea traficului 

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.