blog-logo

Recensământ 2022. INS: „Locul naşterii“ este „locul de reşedinţă al mamei în momentul nașterii“  

Recensământ 2022. INS: „Locul naşterii“ este „locul de reşedinţă al mamei în momentul nașterii“  

Institutul Naţional de Statistică (INS) reinventează termenul „locul naşterii“ și vine cu noi explicaţii privind completarea chestionarului pentru autorecenzare, derutând românii.  

După o lună și jumătate de la începutul recensământului populației și locuințelor, faza online, Institutul Național de Statistică vine cu noi explicații privind completarea chestionarului pentru autorecenzare, care nu doar că dau peste cap chestionarele deja completate, dar și contrazic informațiile din rubrica „locul nașterii” de pe actele de identitate ale românilor. 

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, INS le explică românilor că locul naşterii care trebuie precizat în chestionarul online de autorecenzare nu este cel pe care îl ştiau ei, cel trecut şi în actele de identitate, ci domiciliul mamei la momentul naşterii.

Alte articole:   Festivalul Cepei Roșii, la Mândra. Vlăduța Lupău și Mihai Teacă, invitați speciali 

INS menționează că, recensământul populaţiei și locuințelor din România este realizat în conformitate cu normele stabilite de Comisia Europeană privind recensămintele, pentru a se asigura comparabilitatea datelor statistice la nivelul Uniunii Europene.  

„De aceea, chestionarul din România folosește definiția dată de Regulamentul Comisiei Europene, conform căruia Locul nașterii este <<locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea>>”, explică INS. 

Explicația a stârnit ironia internauților, dar și confuzie în rândul celor care au completat deja chestionarul trecând „greșit” locul nașterii, relatează Digi24.ro

LOCUL NAȘTERII 

  • La „Locul nașterii” vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești. 
  • Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul. 
  • Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, transmite INS. 
Alte articole:   WhatsApp lansează noi funcții de confidențialitate: Poți decide cine vede că ești online și cine nu   

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început pe 14 martie și se va încheia pe 15 mai. Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial. 

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.