blog-logo

Războiul pentru Piața Sfatului. Un proiect împotriva designului, împotriva formelor gratuite, autoflatante

Războiul pentru Piața Sfatului. Un proiect împotriva designului, împotriva formelor gratuite, autoflatante

Au fost momente stupefiante în ședința Consiliului Local Brașov din 27 aprilie. La prezentarea modificărilor pe care ar trebui să le suporte Piața Sfatului. Arhitecții care au câștigat 300.000 de euro trebuiau să vină cu o prezentare clară. Să lămurească lucrurile. Se pare că nu au reușit.

În mod cert, în lumea lor, acești arhitecți sunt valoroși. Iar ei au făcut ce li s-a cerut și au venit cu idei pentru modificări în Piața Sfatului. Mai bine spus, ce nu li s-a cerut. De vorbit, au vorbit tot pentru ei. Că din ședința transmisă în direct, cei care au avut răbdarea să se uite, nu au înțeles mare lucru.

Concurs fără temă de proiectare pentru Piața Sfatului

Primăria Brașov a lansat un concurs ce vizează aspectul Pieței Sfatului fără să facă o minimă dezbatere pe această temă. Reacțiile din mediul public au fost extrem de ostile. Sute de comentarii sunt negative la ce ce vrea administrația USR, în frunte cu Allen Coliban.

Alte articole:   România trimite salvatori în Turcia. Zece români au cerut sprijin pentru repatriere

Arhitecții au fost puși în fața unei forme și li s-a lăsat frâu liber să vină cu propuneri așa cum cred ei de cuviință. Brașovenii nu au fost întrebați ce ar dori să se întâmple în Piața Sfatului. Ce e mai grav, nici instituțiile statului nu au fost întrebate dacă este legal ce vor să facă acolo. Oare Direcția de Cultură, Comisia Monumentelor Istorice, agreează spargerea pereților Casei Sfatului? Ca să „radieze”? – cităm din experți.

Bătălia pentru golirea pieței

Arhitecților nu le mai plac „băncile de parc”, vor blocuri de piatră. Vor turna bănci din beton alb șlefuit în jurul Casei Sfatului. Vor să pună scaune mobile, ca să fie „o piață democratică”. Nu se știe forma, greutatea, pe care fiecare poate să le mute, să le pună unde vrea în piață. (Pe modelul trotinetelor electrice, probabil).

Alte articole:   Cutremur cu magnitudinea de 4,5 în judeţul Buzău, luni dimineaţa

Discuții au fost și pe tema eliminării fântânei din Piața Sfatului, pe care arhitecții insistă să o desființeze. Arhitecții insistă că centrul piaței trebuie să fie „într-un mod scandalos” liber, neocupat, îngrămădind diverse obiecte pe lângă Casa Sfatului, unde este amplasat și un stâlp, a cărui semnificație este greu de găsit. Specialiștii spun că nu trebuie să vii în Piața Sfatului, să admiri ceva, ci trebuie să ai „locuri de adăstat, de stat”.

„Este un proiect împotriva designului, împotriva formelor gratuite, autoflatante”, a concluzionat arhitectul. Prezentarea și discuțiile pe tema modificărilor din Piața Sfatului pot fi urmărite în înregistrarea video de mai jos, de la minutul 5 și 19”. Vă avertizăm să vă înarmați cu răbdare, pentru că subiectul a durat mai bine de o oră.

Alte articole:   Salvamont România: Aproape 100 de persoane, salvate în ultimele 24 de ore

Din păcate pentru Brașov și brașoveni, edilul este într-o continuă aventură administrativă. Ba ne cadorisește cu introducerea tramvaiului, ba ne face parc la IUS, ba ne aduce trenuri metropolitane. Nimic concret.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.