blog-logo

e-Factura devine obligatorie de la 1 iulie în relația dintre firme si instițutiile statului

e-Factura devine obligatorie de la 1 iulie în relația dintre firme si instițutiile statului

Sistemul de facturare electronică (e-Factura) devine obligatoriu de la 1 iulie în relația dintre firme și instituții ale statului. Adică business to government (B2G). O serie de amendamente au fost adoptate miercuri de Camera Deputaților. Au fost trimise la promulgare. 

Proiectul de lege adoptat miercuri aprobă OUG 120/2021, care prevede reglementarea Sistemului național privind factura electronică RO e-Factura. Acesta e în strictă concordanță cu standardul european de facturare electronică (Directiva 2014/55/UE). Astfel se creează cadrul realizării specificațiilor tehnice de bază ale facturii electronice în România, relatează economedia.ro.

Totodată, actul normativ vizează modalitatea de utilizare a Sistemului e-Factura de către operatorii economici și autoritățile și entitățile publice. Sunt prezentate regulile generale de transmitere, recepționare și prelucrare a facturii electronice. 

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România au obligația, în relația B2G, să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. 

Totuși, trecerea la aplicarea obligatorie a facturării electronice poate avea loc numai după ce România obține o derogare. E vorba de la aplicarea unor prevederi ale Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA. „În termen de 30 de zile de la data adoptării Deciziei de autorizare a României să aplice o măsură specială de derogare de la articolele 178, 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE. Prin ordin ANAF se stabilesc categoriile de operatori economici stabiliți în România, care au obligația de a emite facturi electronice în relația B2G și de a le transmite prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, precum și data de la care intervine această obligație”. 

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Ministrul Finanțelor va folosi sigiliul electronic

În sistemul național privind factura electronică RO eFactura, Ministrul Finanțelor va folosi sigiliul electronic, și nu semnătura electronică, atunci când transmite facura electronică operatorului economic. Aplicarea sigiliului electronic al Ministerului Finanțelor atestă primirea acesteia în sistemul național privind factura electronică RO eFactura. 

Exemplarul original al facturii electronice se consideră fișierul de tip XML însoțit de sigiliul electronic al Ministerului Finanțelor. 

Sistemul eFactura a fost lansat în noiembrie, dar numai opțional între firme și instituții ale statului. 

Începând cu 1 aprilie 2022, sistemul de facturare electronică (e-Factura) funcționează opțional pe relația Business to Business (B2B). 

Sistemul RO e-Factura poate fi accesat cu ajutorul credențialelor pentru Spatiul Privat Virtual (SPV). 

Alte articole:   Valiza cu amintiri a Mariei Butum din satul Veneția de Sus

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.