blog-logo

Românii vor cheltui, în medie, 533 de lei pentru masa de Paşte

Românii vor cheltui, în medie, 533 de lei pentru masa de Paşte

Şapte din zece români (70%) vor petrece sărbătorile de Paşte în propria casă, alături de familia restrânsă. Suma medie pe care utilizatorii de internet din mediul urban intenţionează să o cheltuiască pentru produse alimentare şi băuturi cu această ocazie este de 533 lei, relevă datele unui studiu.

Cercetarea iSense arată că 13% dintre români vor petrece Paştele acasă, alături de rude. O pondere similară vor fi la alte rude sau în vizite scurte la familie. 6% vor celebra Paştele în vizite la prieteni, iar 3% vor opta pentru un concediu în străinătate. 2% vor merge la munte şi 2% la mare.

Cele mai importante tradiţii pascale pentru românii din mediul urban sunt sărbătorirea Paştelui alături de familie şi apropiaţi (34%). De asemenea, vopsirea ouălor roşii (20%) şi participarea la Slujba de Înviere (17%). 1 din 10 români spune că tradiţia care contează cel mai mult este momentul Învierii şi cântarea specifică de Înviere (9%), urarea tradiţională „Hristos a Înviat!” (8%), participarea la Denii (5%), pasca (3%) sau respectarea postului Paştelui (2%).

Românii preferă să facă Paștele acasă. Puțini vor pleca peste hotare

O pondere mică a românilor (3%) afirmă că vor petrece sărbătorile de Paşte peste hotare. Cele mai populare destinaţii pentru vacanţa sunt Italia (31%), Spania şi Franţa (19%), Germania şi Bulgaria (15%). Pentru Finlanda, Norvegia, Danemarca şi Ungaria optează 12% dintre români. Marea Britanie, Croaţia şi Elveţia (8%), Austria şi Statele Unite ale Americii (4%).

Alte articole:   Echipajul operativ de salubrizare, în acțiune și în zilele libere

În ceea ce priveşte masa tradiţională de Paşte, studiul menţionează că, pentru opt din zece români din mediul urban, ouăle vopsite nu vor lipsi. Alături de acestea, peste jumătate dintre respondenţi (52%) vor pune pe masă şi cozonac, iar 32% vor consuma şi sarmale.

Totodată, pasca, salata de boeuf şi fripturile de porc şi de pui vor fi consumate de 27%, 30%, respectiv 26% dintre români. Friptura şi drobul de miel de 20%. La polul opus se află ciorba de miel, cu doar 8% dintre cei chestionaţi care au precizat acest fel de mâncare.

Potrivit sursei citate, când vine vorba despre pască şi cozonaci, 39% din totalul celor intervievaţi afirmă că prepară în casă pasca, iar 38% că prepară în casă cozonacii. Aproape un sfert (22%) dintre români preferă să comande cozonaci, în timp ce 12% comandă pască. În acelaşi timp, 19% vor avea aceste alimente preparate de către rude sau familie, iar 10% nu vor cumpăra sau prepara deloc cele două feluri de desert.

Alte articole:   Ciucă: Probabilitatea de a intra într-un blackout este foarte, foarte mică, însă am luat măsuri

Aproape jumătate din cei chestionați spun că vor aloca același buget ca anul trecut

Suma medie pe care românii din mediul urban, utilizatori de internet, o vor cheltui pentru produsele alimentare şi băuturile de pe masa de Paşte este de 533 de lei. În această marjă, 45% dintre respondenţi au declarat că bugetul alocat va fi la fel ca anul trecut. 17% vor aloca un buget mai mare decât în 2021. 37% vor cheltui o sumă mai mică decât în anul precedent.

Cea mai mare parte a bugetului, aproximativ 298 de lei, va fi alocată alimentelor de bază, urmată de cadouri (114 lei), vacanţe sau călătorii (98 lei) şi articole vestimentare (77 lei).

Conform studiului de specialitate, în privinţa Iepuraşului de Paşte, 43% dintre cei chestionaţi au în plan să cumpere cadouri pentru apropiaţi. Bugetul mediu este de 424 de lei. Cele mai oferite cadouri sunt: articolele de îmbrăcăminte sau încălţăminte (40%), produsele de casă şi cosmeticele (37%). Nu lipsesc jucăriile (33%), cărţile (23%), banii (19%), băuturile alcoolice (18%). De asemenea, articolele pentru hobby-uri (10%), bijuteriile (8%) şi electronicele sau electrocasnicele (8%) şi dulciuri (3%).

Alte articole:   Poiana Brașov și Sinaia, cele mai mari domenii schiabile din România. În total, în țară sunt 218 pârtii

Principala sursă de achiziţie pentru cadourile de Paşte sunt hypermarketurile şi supermarketurile (53%). Apoi magazinele online (49%), mall-urile (44%) şi magazinele stradale (15%).

Patru din zece românii (41%) din mediul urban vor dona de sărbătorile pascale către orfelinate, aziluri sau cazuri sociale. 15% vor dona bani, in medie 176 lei, iar 26% vor dona lucruri.

Datele prezentate fac parte din studiul săptămânal iSense Solutions Omnibus. Cercetarea e reprezentativă pentru populaţia utilizatoare de Internet din mediul urban, desfăşurat în perioada 15 – 18 aprilie 2022. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.009 respondenţi. Marjă maximă de eroare: +/- 3,09% şi un nivel de încredere de 95%.

Sursa: g4media.ro

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.