blog-logo

Liberalii îl acuză pe primarul Coliban că blochează acordarea unor facilități de către RATBV

Liberalii îl acuză pe primarul Coliban că blochează acordarea unor facilități de către RATBV

Consilierul local Alexandru Pușcașu (PNL) a prezentat joi, într-o conferință de presă, ce propuneri au liberalii privind acordarea unor facilități de transport în comun în municipiul Brașov pentru anumite categorii de persoane, gândite pe de o parte ca un ajutor social în contextul impactului economic al conflictului din Ucraina care a provocat scăderea puterii de cumpărare a cetățenilor, dar și ca recompensă!

Propuneri de hle liberalilor survin și în contextul în care municipalitatea susține că promovează transportul „verde”, mai puțin poluant, pentru a descongestiona din Brașov și a obișnui cetățeanul că se poate călători rapid și civilizat cu mijloacele de transport în comun.

„Pe de altă parte, este necesară corectarea unor discriminări, respectiv a lipsei unor actualizări automate cu indicele de inflație a pragurilor de acordare a unor facilități. Astfel, propunem modificarea HCL nr.734/2018, republicată, cu privire la facilităţile de transport acordate studenților, pensionarilor și donatorilor de sânge”, a declarat Pușcașu.

Sursa citată spune că studenții înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă din instituţiile acreditate de pe raza Municipiului Braşov, în vârstă de până la 26 de ani, să beneficieze de abonamente lunare pe toate liniile cu 50% reducere. În prezent această categorie beneficiază de o reducere la achiziționarea abonamentelor lunare pe toate liniile de aproximativ 29%.

Alte articole:   Peste 280 de cazuri de Covid-19, în ultimele 24 de ore, în județul Brașov

Practic, este vorba despre mărirea reducerii acordată studenților de la 25 lei la 42,5 lei, reprezentând 50% din valoarea abonamentului, astfel încât prin decontarea diferenței de 50% din tarif în cadrul universității la care sunt înscriși să li se ofere posibilitatea utilizării transportului public fără costuri.

Din datele comunicate de Universitatea Transilvania din Brașov (instituție care înglobează majoritatea beneficiarilor) rezultă că, în prezent, sunt 15.280 studenți înscriși la forma de învățământ cu frecvență, în vârstă de până la 26 ani, iar dintre aceștia 16,1% achiziționează în prezent abonamentul de transport.

A doua modificare se referă la majorarea plafonului maxim de pensie netă lunară de la care persoanele vârstnice şi pensionarii cu domiciliul stabil în municipiul Braşov beneficiază de 15 (cinsprezece) călătorii gratuite pe lună de la 1.200 de lei la 1.800 de lei.

În prezent, prin HCL nr. 734/2018, cu modificările și completările ulterioare, pensionarii, indiferent de vârstă și de categoria pensiei și persoanele vârstnice care au împlinit vârsta de 65 ani, cu venituri nete ce nu depășesc 1200 lei/lună beneficiază de 15 călătorii gratuite/lună ce pot fi încărcate pe cardul de transport.

Deși valoarea punctului de pensie și implicit a pensiilor a fost indexată periodic, pragul de venit de 1200 lei/lună nu a fost modificat din anul 2017”, a menționat Pușcașu.

De asemenea, având în vedere criza dramatică de sânge din spitale – numărul donatorilor în perioada 2020 -2021 scăzând chiar la jumătate față de anii anteriori, liberalii vor ca și persoanele care donează sânge la instituţiile de profil cu activitate de recoltare de sânge în scop transfuzional cu sediul în Municipiul Braşov să beneficieze pe mijloacele de transport public local de călători utilizate de către societatea RATBV SA, pe raza teritorial administrativă a municipiului Braşov de „Abonament lunar pe toate liniile” gratuit. În prezent această categorie beneficiază de o reducere de 50% la achiziția unui abonament lunar pe toate liniile.

Alte articole:   Festivalul de Film şi Istorii începe, duminică, la Râșnov

Impactul bugetar pentru Municipiul Brașov aferent acestor facilități ar fi de aproximativ 500.000 lei, în situația creșterii semnificative a numărului de călători.

O altă propunere a consilierilor locali PNL vine în sprijinul voluntarilor, în semn de mulțumire și pentru încurajarea contribuției civice de care dau dovadă aceștia, care sprijină activitatea ONG-urilor la organizarea evenimentelor realizate în colaborare cu Primăria Municipiului Brașov. Pentru voluntari liberalii spun că ar trebui acordat un pachet de două călătorii gratuite pe perioada desfășurării evenimentelor realizate în colaborare cu Primăria Municipiului Brașov.

„Cu totii stim de implicarea acestor voluntari în organizarea si sprijinirea refugiaților din Ucraina și ne mandrim ca suntem un exemplu de bune practici în organizare si implicare, motiv pentru care este cu atat mai necesar sa putem oferi aceste facilități în vederea sprijinirii si incurajarii și altor persoane sa se implice în astfel de manifestari civice. Am depus aceste proiecte inainte de sedinta ordinara de luna trecuta, explicand si celeritatea de a fi introduce pe ordinea suplimentara a sedintei. Din pacate, fara succes, conducerea Primariei preferand sa ignore nevoile reale ale acestor segmente de populatie, dar va asiguram ca ne vom da toata silinta in ducerea la bun sfarsit si implementarea unor astfel de proiecte cu un real beneficiu pentru cetatenii orasului nostru”, a concluzionat Alexandru Pușcașu.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.