blog-logo

Minivacanţa de Paşte 2022. Câte zile libere vor fi 

Minivacanţa de Paşte 2022. Câte zile libere vor fi 

Angajații de la stat sau privat se bucură în acest an de patru zile libere cu ocazia Paştelui, fiind incluse atât Vinerea Mare, cât și a doua zi de Paște.    

Anul acesta Paștele ortodox pică pe 24 aprilie. Astfel, zile libere vor fi patru: pe 22 aprilie 2022 – Vinerea Mare, în 24 şi 25 aprilie – prima şi a doua zi de Paşte 

Paștele catolic se sărbătorește cu o săptămână înainte, pe data de 17 aprilie 2022, iar zilele libere sunt 15 aprilie – Vinerea Mare și 17 plus 18 aprilie – prima şi a doua zi de Paşte. 

Începând cu anul 2020 angajații care beneficiază de libere și de Paștele catolic cât și de Paștele ortodox trebuie să recupereze zilele libere primite suplimentar conform programului pe care angajatorul il stabilește, potrivit dcbusiness.ro. 

Chiar dacă în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi de Paşte, notează Avocatnet. Aici vorbim despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. 

În astfel de situații, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. 

Pentru neacordarea de timp liber în sărbătorile legale sau pentru nerecompensarea muncii în aceste zile, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei. 

Foto: arhiva/Shutterstock

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate