blog-logo

Vârsta de la care se poate vota în România, coborâtă la 16 ani, până la următoarele alegeri locale şi europarlamentare

Vârsta de la care se poate vota în România, coborâtă la 16 ani, până la următoarele alegeri locale şi europarlamentare

Vârsta de la care se poate vota în România ar trebui coborâtă la 16 ani până la următoarele alegeri locale şi europarlamentare, prevede un proiect de lege depus în Parlament, potrivit stiri.tvr.ro.

Iniţiativa stârneşte însă controverse în rândul aleşilor şi juriştilor care spun că o asemenea modificare poate fi discutată doar în momentul revizuirii Constituţiei.

În Europa, Germania şi Scoţia le acordă un statut special tinerilor care au împlinit 16 ani și îi implică în votarea celor mai buni aleși locali. Iar în Italia sunt discuții ca adolescenții să aibă drept de vot chiar în alegerile parlamentare. Este un trend pe continent și acum propunerea se va dezbate și la noi.

Alte articole:   Instabilitate atmosferică accentuată în mai multe regiuni, până duminică dimineaţă. Pentru mai multe judeţe a fost emis cod portocaliu

Subiectul este în atenția liderilor politici din România de anul trecut, când li s-a promis elevilor că vor primi acest drept.

Nu va fi însă ușor. Sunt mulți specialiști care spun clar că ar trebui modificată legea fundamentală.

În România, următoarele alegeri europarlamentare și locale vor avea loc în 2024. Dacă ar fi coborâtă vârsta de la care se poate vota, peste 400 de mii de adolescenți ar putea veni la urne.

Sursa: stiri.tvr.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate