blog-logo

Un nor toxic din Ucraina se apropie de România

Un nor toxic din Ucraina se apropie de România

Un nor care conţine sulf, nitriţi dar şi monoxid de carbon în cantităţi mari s-a format deasupra Ucrainei. Exploziile urmate de incendii puternice sunt principala cauză.

Bombardamentele din ultimele trei săptămâni din spaţiul ucrainean au dus la formarea unui nor toxic care ar conţine sulf, plumb şi alte metale grele. Toate periculoase pentru sănătatea noastră.

Emisiile poluante de deasupra Ucrainei sunt purtate de curenți spre țările vecine și mai departe. Norul toxic a ajuns deja în Polonia, Republica Moldova şi alte ţări din Europa și există riscul să ajungă în Germania, Slovacia, Ungaria, România, în weekend, relatează Antena 3.

Totul depinde de direcția în care bate vântul.

„Tot ce se regăsește ca masă de aer în această zonă va fi transportat către zona țării noastre în următorul interval de timp în această noapte, sâmbătă, duminică, circulația se va redirecționa cumva, dacă acum în regiunile intracarpatice avem un vânt ce bate din direcții variabile, el va deveni predominant estic.”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM.

Autoritățile de mediu monitorizează permanent calitatea aerului din România în condiţiile în care Ucraina este acoperită de acest nor.

„Norul respectiv nu a ajuns încă în România. S-ar putea partea de nord a României să prindă din norul respectiv peste două zile ceea ce înseamnă că se va dilua”, a declarat pentru stirileprotv.ro, Lorand Fulop, Președinte Agenția Națională Pentru Protecția Mediului.

Totuși autoritățile de mediu păstrează stare de alertă și măsoară permanent particulele periculoase din aer.

Alte articole:   Moș Martin, divinitate preistorică, este venerat ca o zeitate în satele de munte din România

Radu Ţincu, medic ATI, a vorbit la News Hour with CNN, despre cum ne poate afecta starea de sănătate acest nor toxic.

„Depinde foarte mult de toată activitatea meteorologică, pentru că în mod imprevizibil se pot schimba curenții de aer însă știm că întotdeauna în urma arderilor, a incendiilor de vegetație sau a tuturor structurilor de materiale plastice care au ars în urmă acestor bombardamente se eliberează o serie de substanțe toxice cum ar fi metalele grele. Problema este că aceste metale grele dincolo de efectele imediate pentru cei din zona respectivă ele devin poluanți permanenți în mediu. Ele nu se elimină imediat și vor contribui în continuare la gradul de expunere toxică a populației. (…) Cei care locuiesc în imediata apropiere a acestor zone vor putea dezvolta diferite evenimente acute pulmonare cum ar fi crize de astm bronșic la cei care au o patologie pulmonară preexistentă. De asemenea, s-a dovedit că o creștere a poluanților atmosferici crește și riscul de infecții virale sau bacteriene la populația expusă la aceste substanțe.”, a spus medical, potrivit Antena 3.

Totodată, există și o contaminare substanțială a solului și a apei.

Alte articole:   Cutremurul din Turcia nu s-a simţit în cantonamentul echipei FC Braşov

Nivelul de poluare din România, poate fi urmărit pe pagina de internet calitateaer.ro.

Foto: newsfounded.com

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.