
Proiectul derulat de Asociația Dicta cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, denumit „CEStrebuie?! Terapie interactivă după pandemie” – reprezintă primul proiect dedicat copiilor cu tulburări din spectrul autist. Scopul proiectului este reprezentat de ajutorarea copiilor si apartinatorilor acestora in vederea depășirii efectelor pandemiei.
„Copii cu tulburări au fost și vor fi de regulă o categorie defavorizată, însă pe timpul pandemiei ei au fost cei mai afectați. Restricțiile impuse și izolarea, reducerea resurselor, au condus la reducerea numărului de ore de terapie. În primul an, numărul de beneficiari a asociație a scăzut cu 50%. Fără aceste ore de terapie, recuperarea lor este foarte dificilă”, a declarat psihologul Anca Manciu, președintele Dicta.
În următoarele cinci luni, angajații și voluntarii vor identifica, analiza și diagnostica 30 de copii cu simptome din spectrul autism, care provin din zone defavorizate sau nu își pot permite să susțină costurile de terapie. 15 dintre cazurile cele mai grave vor fi introduse în programe specializate de terapie, în care un psihopedagog și un psihoterapeut specializat în terapii ABA vor ameliora comportamentul copiilor.
Alți 15 copii care suferă de forme mai ușoare vor fi introduși în programe de socializare și activități în aer liber. O parte din exercițiile de terapie vor fi filmate și redate pe canalul de Youtube al organizației, care va fi înființat în cadrul proiectului. „Încercăm să-i determinăm pe părinți să continue exercițiile de terapie acasă, pentru a grăbi îmbunătățirea comportamentelor. Mai mult, acest canal de Youtube poate fi o sursă de inspirație pentru viitorii specialiști din sectorul terapiilor ABA”, a subliniat Președintele Asociației Dicta.