blog-logo

Surse: Accizele la carburanți nu vor mai scădea

Surse: Accizele la carburanți nu vor mai scădea

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că reducerea accizei la carburant nu se va mai aplica, deocamdată,  din cauză că nu există un acord al Coaliției în acest sens.

Cu o zi în urmă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat înjumătățirea accizei la carburant, pe Facebook, ca fiind măsură convenită în Coaliție.

Însă surse din Guvern spun că măsura anunțată de ministrul Finanțelor, a fost fără acordul Coaliției și nu a fost decizia finală, astfel reducerea accizei la carburant se amână.

„În coaliție nu s-a luat decizia finală. A rămas că nu anunțăm nimic până când premierul nu se întâlnește cu cei de la OMV și Rompetrol”, spun sursele citate pentru Digi24.

Motivul pentru care se renunță momentan la înjumătățirea accizei ține războiul surd dus în interiorul Coaliției de Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, cei de la PSD încercând să profite la nivel de imagine de toate promisiunile cu impact electoral, în timp ce liberalii sunt forțați de fiecare dată să explice de ce nu sunt de acord cu măsurile sociale și economice propuse de social democrați.

Alte articole:   Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

La nivel public, liderii Coaliției au explicat pentru Digi24.ro, că motivul ar fi legat de criza din Ucraina și de volatilitatea prețului petrolului și de o directivă a Uniunii Europene care prevede că acciza nu poate scădea sub un nivel minim. Dacă acciza s-ar fi redus cu jumătate, directiva europeană ar fi fost încălcată.

”Așteptăm să vedem prețul la petrol”, a explicat unul dintre liderii partidelor aflate la guvernare.

Întrebat despre renunțarea la măsura discutată în Coaliție, Florin Cîțu a explicat: „Am spus și ieri că o măsură care costă 3 miliarde de la buget nu ar ajuta foarte mult. Și am spus că trebuie să discutăm cu Comisia Europeană pentru că nu este nicio portiță de negociere. Dacă este sub acciza minimă, diferența trebuie plătită de la buget. Acestea au fost avertismentele mele. Ministrul (n.red. Finanțelor) a spus că se va ocupa și va merge mai departe. Nu poate să fie negociată această acciză. Nu e ca la TVA. La acest tip de acciză nu este nicio portiță de negociere”, a declarat miercuri, președintele PNL Florin Cîțu, întrebat despre renunțarea la măsura discutată în Coaliție.

„Nu știu dacă decizia este să se renunțe sau nu. Să vină ministrul de Finanțe să spună. (…) Cel mai bine este să nu anunțăm măsruile până nu se iau aceste decizii. Credeți că ieri când s-a anunțat nu au fost companii care au crescut prețul ca să aibă de unde să scadă?”, a mai declarat Cîțu.

„PSD-iștii ies din Coaliție mereu și anunță chestii care nu sunt neapărat decise”, spun surse politice, despre anunțul făcut cu o zi în urmă, pe Facebook, de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. De partea cealaltă, surse din PSD susțin că „ieri în Coaliție fusese agreat”.

Măsura ar fi urmat să se aplice pentru o perioadă de trei luni și ar fi scăzut prețul carburanților cu aproximativ 1,2 lei.

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

Uniunea Europeană impune, printr-o directivă europeană, un nivel minim al accizelor. Înjumătățirea accizei duce nivelul acesteia sub cel stabilit de directiva europeană.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.