blog-logo

Ciorba rădăuțeană, 40 de ani de la lansarea oficială în restaurante

Ciorba rădăuțeană, 40 de ani de la lansarea oficială în restaurante

Pe 14 februarie se împlinesc 40 de ani de când renumita ciorbă rădăuțeană a intrat în rețetarul oficial al restaurantelor din Bucovina. Când a fost consemnată, pe 14 februarie 1982, nimeni nu se aștepta la succesul pe care îl are acest fel de mâncare.

Cornelia Dumitrescu, o gospodină din Rădăuți, a făcut acasă ciorba prima dată, la o aniversare în familie, folosind carne de curcan, de la păsările pe care le creștea în gospodărie. A fost apreciată de familie, și a servit-o, apoi, și în restaurantul în care lucra ca bucătar-șef.

După ce adaptat rețeta și a schimbat materia primă, înlocuind-o cu carne de pui, mai ieftină, a ieșit o delicatesă, devenind cea mai căutată ciorbă din meniurile restaurantelor românești.

Alte articole:   Tânăr drogat la volan, în Râșnov

La fel ca și la ciorba de burtă, se folosește un amestec din smantana, galbenus, otet si usturoi.

Rețeta și modul de preparare pentru ciorba rădăuțeană

Ingredinte pentru 10-12 porții

  • cca. 1,2 – 1,5 kg carne de pui – bucăți cu piele si os
  • 4 morcovi
  • 2 radacini de patrunjel
  • 2 radacini de pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1-2 cepe
  • 1 ardei sau gogosar
  • 3-4 lingurite sare (puneti 3 si mai vedeti)
  • 1 lingurita piper boabe

Pentru dres:

  • 4-5 galbenusuri foarte proaspete
  • 500 g smantana fermentata cu min 20% grasime
  • 50 g faina (2 linguri bune)

In plus:

  • 4-6 catei de usturoi zdrobiti fin de tot (in mojar sau cu latul cutitului)
  • otet dupa gust (se poate pune si direct in farfurie)
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.