blog-logo

Ministrul Finanţelor anunţă continuarea programului Noua Casă şi în 2022

Ministrul Finanţelor anunţă continuarea programului Noua Casă şi în 2022

Programul Noua Casă va continua și în acest an, a anunțat vineri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care a precizat că a semnat documentele necesare.

Adrian Câciu a spus că plafonul alocat în acest an se va menţine în prima fază, la nivelul de anul trecut, dar a precizat că suma alocată poate fi suplimentată.

„Astăzi am semnat şi continuarea programului ‘Noua Casă’, acordarea plafonului pe acest an, care se va menţine la nivelul de anul trecut în primă fază şi, în funcţie de evoluţia programelor, de fapt la toate, în funcţie de evoluţia programelor, vom suplimenta plafoanele. Ce mi-aş dori este ca ele să întrunească solicitarea din partea beneficiarilor, astfel încât să putem suplimenta. La aceste programe să ştiţi că am lucrat împreună cu mediul de afaceri. Ele provin, şi înainte de a se face această guvernare, provin din discuţiile cu mediul de afaceri şi au fost prinse în programul de guvernare, dar şi în continuare pentru a aşeza corect aceste programe în economie am lucrat. La fel, asigurăm finanţarea acestor programe prin toate cele trei fonduri disponibile la nivelul statului român: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Fondul Român de Contragarantare şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, pentru că eu cred că trebuie să ducem finanţarea cât mai aproape de beneficiari, prin intermediul instrumentelor de care dispunem şi care sunt disponibile la nivelul diverselor ministere”, a spus Câciu, potrivit Digi24.

Ministerul Finanţelor propune alocarea unui plafon de 1,5 miliarde de lei privind garanţiile care pot fi emise pentru ediţia din acest an a programului „Prima Casă”, modificând şi completând astfel Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a acestui program, se menţionează într-un comunicat remis vineri de instituţie.

Alte articole:   INS: Spor natural negativ, în iunie

Totodată, Ministerul Finanţelor propune încheierea de poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei, urmând ca această prevedere să se aplice tuturor creditelor garantate în cadrul programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a acestui proiect de Hotărâre de Guvern.

Conform FNGCIMM, pentru anul 2022, plafonul alocat programului Noua Casa este în valoare de 2 miliarde lei.

Programul Prima Casă a devenit Noua Casă din 2020. Programul care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Alte articole:   Peste 280 de cazuri de Covid-19, în ultimele 24 de ore, în județul Brașov

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.