blog-logo

De la Zmeura de Aur la Premiile Anului în Cultură la Brașov

De la Zmeura de Aur la Premiile Anului în Cultură la Brașov

Consorțiului Cultural Corona organizează o nouă ediție a Premiilor Anului în Cultură la Brașov pentru 2020-2021. O inițiativă de nota 10. Aș spune chiar mai mult, dar asta e nota maximă.

Și în acest an, a fost lansat în spațiul public un vot online pentru cel mai / cea mai, pe diverse categorii. Așa cum este firesc. Problema este că, poate, ar trebui să existe o selecție mai atentă la nominalizările făcute. Și fără a pretinde că îmi dau cu părerea despre actul cultural, deși anumite tablouri expuse în Turnul Negru ar trebui să dea de gândit exponenților culturii brașovene, încerc să punctez câteva chestiuni de principiu și de moralitate.

După cum a scris toată presa mondială, Bruce Willis are propria categorie la premiile Zmeura de Aur și intră în competiția-parodie cu opt filme. Nu înțeleg cum de au ratat oportunitatea diriguitorii Culturii din Brașov (varză murată în opinia unei experte de tristă amintire promovată să se ocupe ca șefă de relațiile externe ale municipiului) să creeze categoria AMURAL?

Este drept, Bruce Willis are opt nominalizări, iar Consorțiul Cultural a propus AMURALUL doar pentru șase poziții, la expoziția anului (pe bune? – vezi foto!), Festivalul Anului, Proiectul de Arte Vizuale ale Anului și Afișul Cultural al Anului.

Întrucât și Consorțiul Cultural ne lasă să înțelegem că fără AMURAL viața „e” pustiu, și pentru a evita un vot nepopular din partea necunoscătorilor din public, credem că ar trebui făcută o categoria separată la premiile anului: „Dacă AMURAL nu e, nimic nu e!”, cu următoarele nominalizări:

  1. Amural
  2. Amural
  3. Amural
  4. Amural
  5. Amural
  6. Amural

Cu mențiunea că persoanele interesate pot vota la această categorie o singură dată, pentru una dintre cele 6 opțiuni. Astfel, nimeni nu mai are ce comenta pe marginea acestui subiect.

De asemenea, Consorțiul Cultural ar trebui să impună o condiție obligatorie ca, la această categorie, Asociația nu poate fi nominalizată dacă nu încalcă prevederile legale, trebuie să intre abuziv în spațiile care aparțin instituțiilor publice, fără acordul expres al proprietarului, unde să facă ce vor, înainte și după ce oficialități merg și taie pamblica inaugurală. Ba, autoritățile trebuie să fie obligate să le plătească și utilitățile. Bonus primesc asociațiile interesate de această categorie dacă cer și primesc bani de la capitolul proiecte culturale finanțate de Primăria Brașov.

Bineînțeles, în Laudatio, Consorțiul nu ar trebui să omită să precizeze cum i-a facut AMURAL pe fraieri de banii publici. Decât atât.

Asta dacă nu există amatori pentru serviciile Mariei. De neuitat…!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.