blog-logo

FOTO Zona dintre Star și Modarom se va transforma într-o piațetă. CL a aprobat indicatorii tehnico-economici

FOTO Zona dintre Star și Modarom se va transforma într-o piațetă. CL a aprobat indicatorii tehnico-economici

Consiliului Local (CL) Brașov a aprobat în ultima ședință hotărârea privind aprobarea documentației faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Amenajare spații publice în Municipiul Brașov, zona Modarom – Colegiul Unirea – str. Politehnicii – str. Postăvarului și reabilitare rețelelor edilitare“.

Amenajarea acestei zone urmărește crearea unui pol pietonal important, aflat la capătul străzii Republicii, în oglindă cu Piața Sfatului.

Intenția este de a transforma această stradă într-o zonă cu vegetație abundentă, constituită din copaci de talie medie și mare, cu bănci, zonă de promenadă și fântână arteziană. Valoarea lucrărilor pentru realizarea investiției este de aproximativ 14,5 milioane de lei, inclusiv TVA.

Conform proiectantului, SC JB Arhitectura SRL, zona destinată intervențiilor cuprinde Piața Prefecturii, b-dul Eroilor (tronson zona Modarom – intersecție cu str. Nicolae Bălcescu), str. Postăvarului (de la intersecța cu b-dul Eroilor la intersecția cu str. Politehnicii), str. Politehnicii (de la intersecția cu str. Nicolae Bălcescu la intersecția cu str. Postăvarului), str. Nicolae Bălcescu (zona pietonală din dreptul colegiului Unirea), b-dul Eroilor (zona din dreptul Pieței Prefecturii către parcul Eroilor).

Suprafața propusă spre amenajare este 1,17 ha și are ca scop valorificarea unor potențiale extensii ale spațiului amenajat în curțile instituțiilor publice și unităților de învățământ învecinate.

Prin aceste intervenții se urmărește atât diminuarea impactului traficului motorizat asupra zonei istorice, cât și contribuția la atingerea obiectivului de creştere a calității aerului în municipiului Brașov.

Alte articole:   Parcarea pe Transfăgărășan, restricţiontă pentru eliminarea cozilor  

Proiectul a fost lansat la ințiativa fostului primar George Scripcaru. Intenția vechii conduceri a Primăriei era ca, sub această piațetă, să fie realizată și o parcare subterană, care putea fi interconectată cu cealaltă parcare subterană de sub parcul Titulescu, care urma să fie extins peste cele patru benzi atât pe zona din fața Bisericii Buna Vestire, cât și în fața hotelurilor Aro și Capitol.

Detalii Studiu de Fezabilitate

Piața Prefecturii

În prezent, spațiul din fața prefecturii are un caracter funcțional și neunitar. Acest spațiu își împarte suprafața între zonele destinate circulației rutiere și pietonale, spațiul verde și spațiul comemorativ. În locul acestui sistem de spații care satisfac în parte câte o singură necesitate, se propune o piață care devine suport pentru toate aceste funcțiuni, dar permite și desfășurarea unor funcțiuni noi, cum ar fi evenimente culturale, comerciale sau cu caracter civic. Piața Prefecturii devine un spațiu public care din punct de vedere arhitectural răspunde caracterului reprezentativ al clădirilor publice care definesc conturul spațial.

În Piață va fi amenajată și o fântână arteziană încastrată în paviment, cu coloane de apă, concept care permite utilizarea spațiului și pentru diferite evenimente.

Alte articole:   Amenzi uriașe pentru cei care folosesc voucherele sociale în mod necorespunzător   

Bulevardul Eroilor (segment Modarom – Star)

Segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul clădirii Universității Transilvania (Facultatea de Inginerie Mecanică) devine corp comun cu piața nou creată. Nu există diferențe de nivel de tip bordură, iar pavimentul este unitar pe toată suprafața pieței (excepție fac zonele de racord cu străzile adiacente și spațiile verzi sau memoriale, unde apar diferențe în stereotomia pavimentului sau în tipul pavimentului).

Segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul Colegiului Național Unirea devine un spațiu comun, care permite utilizarea pietonală concomitent cu traficul rutier ocazional (permis doar riveranilor, intervențiilor de urgență și aprovizionării). Caracterul principal al acestui spațiu va fi determinat de o vegetație abundentă, constituită din copaci de talie medie și mare.

Strada Postăvarului

Această stradă are un caracter de tranzit, clădirile adiacente neavând acces din această stradă (există un singur acces în clădirea Colegiului Național Unirea). Pavimentul nu va avea denivelări de tip bordură, iar spațiul va putea fi utilizat concomitent de traficul rutier ocazional și de tranzitul pietonal.

Strada Politehnicii, segmentul din dreptul Colegiului Național Unirea

Câteva dintre casele adiacente străzii au deja spații comerciale sau de alimentație publică la parter. Este de așteptat și dezirabil ca în viitorul apropiat și alte case de pe această stradă să dezvolte funcțiuni publice la parter (spații comerciale și alimentație publică de mici dimensiuni). Prin amenajarea străzii se dorește sprijinirea dezvoltării acestor funcțiuni publice, în mod deosebit prin tipologia iluminatului public și prin stereotomia (modul de tăiere, de fasonare și de îmbinare, n.n.) pavimentului.

Alte articole:   Accident, în această dimineață, în Braşov

Trotuarul străzii Bălcescu din dreptul Colegiului Național Unirea

Restrângerea traficului rutier în zonele descrise mai sus permite lățirea trotuarului din dreptul Colegiului Național Unirea. Pentru a permite un dialog vizual între curtea colegiului și trotuar se propune înlocuirea umpluturii de zidărie din arcadele zidului de împrejmuire cu confecții metalice. Glafurile acestor arcade vor fi amenajate ca locuri de șezut.

Curtea Colegiului Național Unirea

Într-o etapă distinctă, posibil ulterioară acestui proiect, se propune înlocuirea pavimentului existent, astfel încât să desemneze zonele destinate recreerii și a activităților sportive școlare. Se propune plantarea unui șir de arbori de talie medie în vecinătatea zidului de împrejmuire către strada Bălcescu.

Curtea Facultății de Inginerie Mecanică

Tot într-o etapă distinctă, posibil ulterioară acestui proiect, se propune reamenajarea curții pentru a satisface activitățile de recreere și cele reprezentative. Vegetația existentă va fi menținută (după evaluarea sănătății arborilor) și completată.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.