blog-logo

UE propune eliminarea restricțiilor suplimentare pentru cei care dețin certificatul digital COVID

UE propune eliminarea restricțiilor suplimentare pentru cei care dețin certificatul digital COVID

Uniunea Europeană a recomandat, marți, eliminarea restricțiilor suplimentare pentru deținătorii certificatului digital COVID, în cadrul călătoriilor în interiorul blocului comunitar. Totodată, statele membre au aprobat perioada de valabilitate de nouă luni a certificatului.

Statele membre UE au ajuns, marți, la un acord privind normele care permit libera circulație în interiorul spațiului comunitar pe timpul pandemiei, anume eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru cei ce dețin certificatul digital Covid, relatează Digi24.

De asemenea, statele membre sunt de acord să se alinieze la o singură perioadă de valabilitate pentru certificatele Covid emise pentru ciclul primar de vaccinare – 9 luni.

„Astăzi, 25 ianuarie, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:

eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID;

alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, și anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Conform comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, peste 1,2 miliarde de certificate au fost emise până acum în UE, făcând din acest instrument “o adevărată poveste de succes europeană care s-a globalizat”.

„De la începutul pandemiei, am prezentat soluții pentru a proteja și a facilita libera circulație în condiții de siguranță în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esențială, nu numai pentru funcționarea pieței unice, ci și pentru a oferi claritate și siguranță persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE. Pentru ca cetățenii europeni să poată călători în condiții de siguranță, este esențial să le oferim claritate și previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care și-a atins cu succes scopul”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Salutând adoptarea propunerii de către Consiliu, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a spus că este important ca statele membre să dea curs acestui acord și să pună în aplicare fără întârziere normele convenite.

“Fiecare stat membru decide în funcție de situația cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă și este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând și reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE”, a spus comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că doza 3 nu este obligatorie pentru utilizarea certificatului în România și susține că „e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne”.

Alte articole:   Haos total în Primăria condusă de Coliban. Funcționarii nu mai știu cine are drept de semnătură în locul lui

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.