blog-logo

Efectele majorării facturării la utilități: Cetatea Rupea „dispare” noaptea. Castelul Bran, cheltuieli duble

Efectele majorării facturării la utilități: Cetatea Rupea „dispare” noaptea. Castelul Bran, cheltuieli duble

Majorarea cheltuielilor la energie electrică și gaz metan nu afectează doar cetățenii și firmele, primii fiind într-o situație ce poate duce rapid la colapsul bugetelor familiale din cauza scumpirilor în cascadă, dar și activitatea administrațiilor locale.

Primarul din Rupea, Alexandru Opriș, a dezvăluit, pentru newsbv.ro, referitor la acest subiect, că în decembrie nu au fost probleme cu factura, care a venit la prețul vechi, dar din ianuarie problemele sunt foarte mari.

Dar problemele au apărut de la începutul anului: „Noi cumpăram cu 220 de lei megawattul de la Electrica, iar din ianuarie ne-au făcut o ofertă de 2.600 de lei, de circa 12 ori mai mare. Am lansat rapid o solicitare de achiziție pe Bursa de Mărfuri, unde a fost o singură companie, care ne-a oferit 5.300 de lei/Mwatt. Am refuzat oferta și consultantul nostru a venit cu o ofertă de 1.000 de lei. O să semnăm pentru 3 luni contract, că nu putem mai mult prin achiziție directă, dar vom lua măsuri drastice de economisire. De la ora 22.00 stingem iluminatul arhitectural de la Cetate. Vom face o analiză publică și în ceea ce privește iluminatul public”, a precizat, pentru newsbv.ro, primarul orașului Rupea.

Alte articole:   Cât câștigă un profesor în România? Grila de salarizare pentru fiecare categorie

La Castelul Bran, în luna decembrie 2019, valoarea cheltuielilor înregistrate cu, consumul de energie electrică și gaz metan a fost de 19.420 lei, iar în decembrie 2021 această cheltuială a fost de 38.494 lei, cu 98.22% mai mult.               

„În cei 12 ani de administrare privată a Castelului Bran grija față de monumentele istorice a fost primordială și investițiile realizate sunt o dovadă concretă. Păstrarea unui microclimat care corespunde regulilor de conservare este necesar a se menține în continuare. Amortizarea șocului majorării prețurilor nu se poate face decât printr-o creștere a numărului vizitatorilor. Scăderea cheltuielilor, prin reducerea consumului de energie electrică sau gaz metan, ar avea o repercursiune nefavorabilă asupra bunei conservări a clădirilor de patrimoniu pe care le administrăm”, ne-a declarat reprezentantul administrației, Mihnea Moraru.

Alte articole:   Campanie de sterilizare gratuită pentru câini și pisici la Săcele 

Directorul Muzeului Județean de Istorie, Nicolae Pepene, spune că, deocamdata nu au fost probleme cu facturile de utilități, dar estimările …

La Cetatea Râșnov, prețul e fix, până în februarie, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla după această dată, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Râșnov, Răzvan Iancu. La Cetatea Făgăraș. diferența facturilor la utilități nu este majoră, ne-au transmis reprezentanții Primăriei.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.