blog-logo

O nouă bursă pentru elevi: Bursă de ajutor social pentru elevii crescuți de un singur părinte

O nouă bursă pentru elevi: Bursă de ajutor social pentru elevii crescuți de un singur părinte

Elevii care sunt crescuţi de un singur părinte, altfel spus elevi din familii monoparentale, pot beneficia şi ei de Bursă socială începând cu Semestrul II al acestui an şcolar. Practic este vorba (şi) despre elevii ai căror părinţi sunt divorţaţi.

Elevii crescuţi de un singur părinte (elevi din familii monoparentale) în urma unui divorţ ori a altor situaţii apărute, care nu sunt însă orfani (altfel spus unul dintre părinţi nu a decedat însă nu face parte din familie), pot primi şi ei Bursă socială începând cu Semestrul II al acestui an şcolar, potrivit portalinvatamant.ro.

Ordinul nr. 5.870 a fost publicat in  MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 4 ianuarie 2022. Acesta contine si Anexa care detaliaza „Criteriile generale de acordare a burselor elevilor din invatamantul preuniversitar de stat” (vezi mai jos) si precizeaza in mod expres faptul ca „prevederile prezentului ordin intra in vigoare incepand cu semestru II al anului scolar 2021-2022”.

Alte articole:   Parcarea pe Transfăgărășan, restricţiontă pentru eliminarea cozilor  

Noutatea a apărut în „Ordinul nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat”, ordin emis de către Ministerul Educaţiei.

Diferenţa majoră faţă de precedentele criterii de acordare a Bursei sociale este faptul că aceasta nu se mai acordă exclusiv „elevilor orfani” ci elevilor „orfani sau crescuţi de un singur părinte sau elevi abandonaţi de părinţi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecţie socială”.

Astfel, teoretic, elevii ai căror parinți au divorțat și sunt crescuți de un singur părinte pot depune cerere pentru a beneficia de această Bursă socială. (Din aceeași categorie pot face parte și alte cazuri specifice, precum copiii recunoscuți de unul dintre parinți chiar dacă nu a existat căsătorie și mai apoi divorț etc samd), transmite aceeași sursă.

Alte articole:   Ciolacu: Pilonul 2 de pensii nu trebuie desființat, dar trebuie dezvoltate asigurările private

Din pacăte, însa, criteriile din lege, sunt puțin neclare. În unele școli nu se știe exact dacă respectiva bursă pentru elevii „crescuți de un singur părinte”, depinde sau nu de criteriul financiar de la punctul (venit mediu lunar pe mebru de familie mai mic de 50% din salariul net pe economie – care este 1.524 lei de la 1 ianuarie 2022).

Astfel, există școli care cer acte financiare doveditoare și pentru această nouă bursă. Alte școli cer dovada să existe custodie exclusivă sau că nu se primește pensie alimentară (ori o declarație notarială pe propria raspundere că nu se primește).

Din păcate legea este puțin neclară, de aceea va trebui să discutați direct cu școala unde depuneți cererea pentru a afla dacă vă încadrați sau nu.

Alte articole:   AVPS Făgăraș a publicat rezultatele probelor de apă, prelevate din râul Olt, după ce mii de pești au murit

Termenul limită pentru depunerea cereri de bursă pe Semestrul al II-lea este finalul lunii ianuarie!

Ordinul nr. 5.870 din 22 decembrie 2021 poate fi consultat AICI.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.