blog-logo

Pandemia a gonit turiștii de la monumentele fortificate din Brașov

Pandemia a gonit turiștii de la monumentele fortificate din Brașov

Castelul Bran a atras în 2019 peste un milion de vizitatori, dintre care plătitori au fost 885.782 de persoane, în creştere cu 5% faţă de anul anterior. In 2020, Castelul Bran a inregistrat o scadere de 71%, in raport cu 2019. Totalul de vizitatori a fost de 243.000.

Mihnea Morar, din partea administrației Castelului, a precizat pentru newsbv.ro că, în curusul anului trecut, au fost peste 420.000 de vizitatori plătitori la Castelul Bran.

La Cetatea Făgăraș, anul trecut, au fost înregistrați un număr de 65.245 de vizitatori (298 de grupuri). De asemenea, potrivit primarului din Rupea, Alexandru Opriș, circa 80.000 de turisti au vizitat Cetatea din localitate.

La Cetatea Râșnov nu se pune problema de a cuantifica numărul de turiști, din cauză că monumentul istoric este în reparații și nu se taie bilete de intrare, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Râșnov, Răzvan Iancu. Trebuie menționat faptul că turiștii au accesul gratuit în curtea interioară a Cetății, în această perioadă.

Cetatea Feldioara, atracție pentru că prezintă risc redus

Evadarea din cotidian și proximitatea față de locurile mai puțin expuse din mediul rural au contribuit simțitor în direcția susținerii gradului de notorietate de care Cetatea Feldioara a continuat să se bucure în tot acest timp, fiind considerată o experiență cu un grad redus de risc, îmbinând armonios natura, recreerea și istoria locală. 

Alte articole:   Ziua internațională a medicului de familie este marcată astăzi

În decursul acestui timp, exceptând perioada de lockdown la nivel național (martie-mai și noiembrie 2020, când gradul de infectare la nivel local a depășit pragul de 3/1000 locuitori), porțile Cetății Feldioara au rămas deschise, cu un program adaptat, mai restrâns, spre deosebire de anul 2019, continuând, totodată, în mod susținut, activitatea zilnică de promovare prin Centrul de Informare Turistică atât în mediul online, cât și fizic.

Apreciem, astfel, un număr de vizitatori aproximativ la fel raportându-ne la anii 2018 și 2019 când programul de vizitare a fost mai extins, diferența fiind dată, la acel moment, de numărul crescut al vizitatorilor străini, cât și a grupurilor ce ne-au trecut pragul. Acum, în schimb, putem spune că am ajuns să fim descoperiți de către cei din vecinătatea noastră, cât și de români veniți din toate colțurile țării ce au ales să ne viziteze într-un cadru mai restrâns, alături de familie, ne spune Georgiana Gămălie, administratorul Cetății Feldioara.

Alte articole:   Amenzi mai mari pentru cei care chinuie sau omoară animale

Cât privește evenimentele, anul 2020 se anunțase a fi unul deosebit pentru comunitatea noastră și din acest punct de vedere, al evenimentelor cu tradiție (Sărbătoarea Rusaliilor, Festivalul Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara și Sărbătoarea Spiritul Iernii), a căror ediție, a X-a, nu ne-a mai fost cu putință a le sărbători, așa cum obișnuiam, în anii trecuți. Cu dorința de-a marca, simbolic, câteva mici acțiuni și evenimente au avut loc, fiind adaptate restricțiilor impuse de pandemie, într-un cadru restrâns, de această dată: Festivalul FilmeDar în Cetatea Feldioara, spectacole de muzică clasică (Muzica Barcensis și Sonoro Musikland), piese de teatru, sărbători religioase (Ziua Eroilor, Rusaliile), comemorarea a 650 de ani de atestare documentară a satului Rotbav, participarea la ediția din acest an a Târgului European al Castelelor de la Hunedoara.

Alte articole:   Un liceu din Rupea împlinește 100 de ani. Ce evenimente sunt organizate cu această ocazie?

Începând cu data de 25 octombrie 2021, se permite accesul pentru vizitarea Cetății Feldioara doar în baza Certificatului Verde, a dovezii trecerii prin boală sau în urma prezentării unui test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 h sau un test antigen rapid nu mai vechi de 48 h, a precizat Mihaela Bolea, de la Centrul de Informare Turistică Feldioara.

Vizitatori ȋn Cetatea Feldioara

Anul 2019: 17001 vizitatori plătitori de bilet, la care se adaugă aproximativ 5000 persoane care au vizitat gratuit Cetatea ȋn cadrul evenimentelor (Festivalul Cavalerii Teutoni se ȋntorc ȋn Cetatea Feldioara, Zilele porţilor deschise, etc.)

Anul 2020: 11766 vizitatori plătitori de bilet ȋn condiţiile ȋn care Cetatea a fost ȋnchisă aproximativ 3 luni.

Anul 2021: 16781 vizitatori plătitori de bilet, la care se adaugă 1636 persoane care au vizitat gratuit Cetatea ȋn baza gratuităţilor aprobate prin hotărȃre de CL, iar aproximativ 400 persoane au avut acces gratuit ȋn cadrul evenimentelor.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.