blog-logo

Carburanții continuă să se scumpească. Cele mai ieftine sortimente de benzină și motorină ar putea să ajungă la 7 lei pe litru în perioada următoare

Carburanții continuă să se scumpească. Cele mai ieftine sortimente de benzină și motorină ar putea să ajungă la 7 lei pe litru în perioada următoare

Prețul a crescut, în primul rând pentru că și petrolul are cotații internaționale tot mai mari – a atins chiar maximul ultimilor 7 ani. Iar în aceste condiții, analiștii pieței nu exclud ca prețurile celor mai ieftine sortimente de benzină și motorină să ajungă la 7 lei pe litru în perioada următoare. Statul va lua măsuri și pentru piața carburanților dacă va fi necesar. Este anunțul făcut de ministrul Energiei la TVR.

Cel mai ieftin sortiment de benzină se vinde deja cu aproape 6 lei și 80 de bani la unele benzinării din București. Iar cel de motorină, cu 6 lei și 60 de bani. În România, numai de la începutul anului, benzina s-a scumpit, în medie, cu 15 bani pe litru, iar motorina cu 17 bani.

Alte articole:   Primăria Râșnov: A început modernizarea iluminatului public pe mai multe străzi din oraș 

De exemplu, pentru un plin cu 50 de litri de benzină plătim acum mai mult cu 7 lei și 50 de bani față de primele zile ale lunii, iar pentru unul cu motorină cu 8 lei și 50 de bani.

Reprezentații companiilor petroliere susțin că prețul mai mare la pompă este o consecință a creșterii accizelor de la 1 ianuarie dar mai ales a importurilor tot mai scumpe de petrol. Cotația țițeiului Brent urcă spre 90 de dolari pe baril: iar cererea este mai mare decât oferta.

Ioana Sorina Bălțatu, director general adjunct al unei companii petroliere: „Cea mai mare influenţă (…) este legată de preţul ţiţeiului. Avem cel mai mare preţ Brent din ultimii şapte ani, iar preţul în continuare este pe o tendinţă crescătoare. Analiştii deja prezic (…) depăşiri ale preţului de 100 de dolari pe baril”.

Radu Puiu, analist financiar: „Dacă această tendință de creștere a prețului barilului de petrol va continua, este foarte posibil ca benzina standard să atingă pragul de 7 lei”.

Transportatorii, care sunt afectați de scumpirea motorinei, avertizează că totul s-ar putea regăsi în preturi și mai mari la raft.

Alte articole:   Accident, în Brașov. Un motociclist a fost rănit

Virgil Popescu, ministrul Energiei, la TVR„Urmărim toată piața de carburanți și dacă va fi cazul, evident, vom lua măsuri.”

Petrolul extras din țară mai asigură doar aproximativ 40% din necesarul de consum. Diferența e acoperită din import la prețuri mai mari.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.