blog-logo

A fost lansat Planul Naţional de Combatere a Cancerului. România va avea un Registru Național de Cancer

A fost lansat Planul Naţional de Combatere a Cancerului. România va avea un Registru Național de Cancer

Planul Naţional de Combatere a Cancerului a fost lansat, miercuri, de Administrația Prezidențială, la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la evenimentul de lansare a Planului Național de Combatere a Cancerului, despre care a spus că este „un plan care este mai mult decât binevenit, fiind îndelung așteptată o strategie coerentă și unitară de luptă împotriva acestei temute maladii”.

„Anul acesta vom marca pentru prima dată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, pe 4 februarie, prin angajamente asumate și direcții de acțiune pentru punerea imediată în practică, și nu doar prin dialog despre deziderate, necesități și justificări ale lipsei de acțiune. Lansăm, așadar, un plan național care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare, și care se bazează pe o abordare integrată, ambițioasă și racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer. Cu siguranță, conștientizăm cu toții că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic sau domeniul oncologiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Registru Național de Cancer până la finalul lui 2024

Alte articole:   Admitere liceu 2022. Completarea fișelor cu opțiuni începe astăzi   

El a apreciat că planul fixează obiective realiste și măsurabile și că definește un traseu standardizat al pacientului.

„Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient. Ca să dau doar câteva exemple, de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer.

Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine țintite și cu șanse majore de vindecare. O măsură pe care o consider foarte importantă este realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Național de Cancer.

Totodată, în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovație în sănătate, care să ofere pacienților din România accesul rapid la cele mai noi terapii. Planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluții și pentru finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer, o modalitate de îmbunătățire a calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familie și cei apropiați”, a adăugat șeful statului.

Președintele Iohannis susține că Planul Național de Combatere a Cancerului „este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susținerea mea”. De asemenea, el a spus că domeniul Sănătății „trebuie să rămână dincolo de orice miză politicianistă”.

Alte articole:   Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în vizită de lucru în județul Brașov 

Planul European de Combatere a Cancerului, lansat anul trecut

În februarie 2021, Comisia Europeană a lansat Planul European de Combatere a Cancerului (PECC), care alocă o sumă de patru miliarde de euro pentru finanţarea programelor de prevenţie, cercetare şi tratare în interiorul UE.

Executivul european doreşte să deblocheze fonduri pentru a consolida accesul la depistare şi diagnosticare performante.

La nivelul Parlamentului s-a creat un grup de lucru pentru combaterea cancerului care a lucrat la transpunerea în legislaţia românească a planului european.

România are în prezent un Program Naţional de Cancer la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin care sunt decontate o parte din tratamente şi analize, precum şi câteva programe de prevenţie la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Alte articole:   Admitere liceu 2022. Completarea fișelor cu opțiuni începe astăzi   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.