blog-logo

Cu cât se închiriază apartamentele în Brașov. Cum e piața imobiliară în acest oraș și ce se anunță pentru 2022

Inclusiv din punct de vedere imobiliar, Brașovul este unul dintre cele mai mari, mai importante și mai dinamice orașe din România. Faptul că este un important centru economic al României, precum și un centru universitar, nu aveau cum să nu influențeze piața imobiliară locală.

Chiar dacă nu poate fi comparat cu Bucureștiul, totuși, în Brașov se găsesc printre cele mai scumpe apartamente din țară. În ceea ce privește nivelul chiriilor, situația este similară.

Ofertele de apartamente de închiriat în Brașov nu sunt deloc puține. Fie că e vorba de apartamente de 1,2 sau 3 camere, ofertele sunt numeroase și sunt pe toate gusturile și buzunarele.

În ceea ce privește apartamentele cu o cameră sau garsonierele, prețurile pot varia de la mai puțin de 200 de euro până la peste 400 de euro.

Astfel, un apartament de o cameră în zona Gării se închiriază cu 225 de euro. Are 24 de metri pătrați utili, e semidecomandat și se află la etajul 3.

Un altul de aceleași dimensiuni, din zona Astra, decomandat și aflat la etajul 4, se închiriază cu 200 de euro.

Unul dublu ca dimensiuni, din zona Răcădău, decomandat și aflat la etajul 1, se închiriază cu 270 de euro.

Se găsesc însă și garsoniere la 300 de euro, în Centrul Civic, la 320 de euro și chiar 340 de euro, la Tractorul. Poate fi găsit chiar și un studio la 450 de euro, de 46 de metri pătrați utili, în aceeași zonă, și chiar o garsonieră ce se închiriază cu 1.200 de euro, la Astra, de 30 de metri pătrați utili.

Alte articole:   Peste 280 de cazuri de Covid-19, în ultimele 24 de ore, în județul Brașov

Apartamentele de două camere au de asemeni prețuri variate. Pornesc de la 250 de euro și ajung și la 550 de euro, 600 de euro și chiar 700 de euro în Centrul Civic, 800 de euro în Drumul Poienii, dar și în Centrul Civic, 1.100 de euro la Tractorul.

Când vine vorba despre 3 camere, prețurile pornesc de la 300 – 350 de euro și pot urca oricât. Vei găsi și la 400, 500, 800 sau 900 de euro și nu puține trec de 1.000 de euro, mai ales în zona Tractorul. Vei găsi și la 1.300 de euro în zona Drumul Poienii, ba chiar și la 2.500 de euro.

În ceea ce privește apartamentele de 4 camere, prețurile pleacă de la 450 – 500 de euro și urcă în funcție de zonă și facilități. Astfel, vei găsi și penthouse (134 de metri pătrați utili) la 1.400 de euro, în 13 Decembrie, un apartament de 160 de metri pătrați utili, în Brașovul vechi, la 1.500 de euro, unul de aceleași dimensiuni în Drumul Poienii, la 1.900 de euro, dar și unul mai mic, de 121 de metri pătrați utili, în aceeași zonă, la 2.300 de euro. Însă, nu uita că acestea sunt excepțiile.

Apartamentele noi din Brașov s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an

Apartamentele din Brașov au atins o medie de 1.445 de euro pe metru pătrat în noiembrie, în creștere cu 1,2% față de octombrie (de la 1.428 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, cu 17,4% față de 2020 (când se situau la 1.231 de euro pe metru pătrat).

Alte articole:   ISU Brașov: Inundații la Rotbav și Homorod, în urma ploilor torențiale 

Cele vechi au ajuns la o valoare de listare de 1.372 de euro pe metru pătrat util, în condițiile unui avans de 13% la 12 luni (de la 1.214 euro pe metru pătrat). Locuințele noi, pe de altă parte, au înregistrat o creștere anuală de 20,8% în perioada analizată, de la 1.261 la 1.523 de euro pe metru pătrat, arată cele mai recente analize de piață.

Suma medie solicitată de vânzătorii de locuințe din România s-a majorat cu 1% în ultima lună, de la 1.536 la 1.551 euro pe metru pătrat util. Pe fondul provocărilor ridicate de epidemia de Covid-19, pretențiile vânzătorilor s-au înscris pe o traiectorie sensibil ascendentă în ultimele 12 luni, cu 14,8% mai ridicate comparativ cu începutul lunii decembrie 2020, când acestea ajungeau la o medie de 1.351 de euro pe metru pătrat.

De altfel, dintre cele șase mari orașe monitorizate constant, cel mai mult au crescut prețurile în Brașov, iar cel mai puțin în Timișoara. Motivele sunt scumpirea materialelor de construcție, în contextul dificultăților generate de pandemie, dar și cererea susținută pentru apartamente. De menționat e că nu au crescut doar prețurile apartamentelor noi, ci și a celor noi.

Explozie a prețurilor apartamentelor în 2022? Specialiștii anunță că preţurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice

Specialiştii din imobiliare prevăd un 2022 cu maxime istorice ale preţurilor apartamentelor de vânzare.

„Pe sfârşit de an, vorbim de o uşoară stagnare în dinamica tranzacţională, ca urmare a perioadei apropiate de Sărbători, însă, începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător şi, potrivit analizelor noastre, preţurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice”, a declarat Cătălin Priscorniţă, CEO al companiei imobiliare Blitz.

Alte articole:   Lucrările de reabilitare de la Școala Gimnazială Cristian vor fi finalizate până la începutul anului școlar

„Cauzele creşterii preţurilor sunt inflaţia şi banii din piaţă uşor de accesat. În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcţie, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creşterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari”, a mai spus acesta, conform wall-street.ro.

În marile oraşe din România se acordă foarte greu autorizaţiile de construcţie şi acest lucru va influenţa dinamica cererii şi a ofertei imobiliare din viitor. ”Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocraţiei autorităţilor şi al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecinţa este creşterea preţului per metru pătrat la vânzare”, a explicat specialistul.

Nu doar autorizaţiile de construcţie încetinesc avântul pieţei, ci şi alţi factori economici. Marea provocare a anului 2021 din imobiliare a fost lipsa forţei de muncă. Se estimează că, în acest moment, deficitul este de peste 500.000 de muncitori în domeniu.

O altă schimbare adusă de perioada pe care o traversăm încă, pandemia, e faptul că potențialii cumpărători şi-au schimbat preferinţele şi au migrat către suprafeţe locative mai mari. Oamenii au început să gândească distanţele în minute şi nu în kilometri şi, din nevoia de spaţiu, s-au orientat către case cu grădină, terasă sau curte, situate la periferia oraşelor sau chiar în mediul rural.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.