blog-logo

Blue Monday sau lunea tristă, cea mai deprimantă zi a anului

Blue Monday sau lunea tristă, cea mai deprimantă zi a anului

Astăzi, 17 ianuarie 2022, este Blue Monday, „lunea tristă” sau cea mai deprimantă zi a anului.

Ideea stabilirii unei ”Blue Monday” a apărut în 2005 și s-a bazat, la început, pe statisticile care arată că oamenii sunt cei mai nefericiți în zilele de luni din a doua parte a lunii ianuarie.

Astfel, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este numită „Blue Monday” și este considerată cea mai tristă zi din an, pentru că mai mulți factori contribuie la o stare de deprimare. Anumite statistici au relevat că în această zi a anului multe persoane se simt mai triste sau mai puțin încrezătoare.

Potrivit unor cercetări, trecerea sărbătorilor de iarnă, cheltuielile din luna decembrie, vremea posomorâtă și perspectiva îndepărtată a unei vacanțe sunt doar câteva dintre motivele care contribuie la această stare depresivă.

Alte articole:   ANPC: Restaurantele și fast-food-urile, obligate să afişeze cantităţile ingredientelor

Blue Monday nu are nicio bază științifică. Psihologul Cliff Arnal, de la Universitatea din Cardiff, ar fi făcut calcule științifice și chiar o ecuație academică, în 2005.

Cliff Arnall care a creat o formulă de calcul ce ţine cont de mai multe variabile, pentru a identifica cele mai dificile momente ale anului.

Acesta a ajuns la concluzia ca a treia zi de luni din luna ianuarie este cea mai deprimantă zi din an. Psihologul a luat în considerare condiţile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, sărbătorile de iarnă, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool şi de ciocolată din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Alte articole:   Campanie de informare și ecologizare desfășurată de Comprest în colaborare cu Colegiul Național „Andrei Șaguna”

De Blue Monday se spune că vine peste tine o avalanșă de influențe depresive. Este vorba angajamentele luate de Anul Nou și neîndeplinite încă, dietele la care s-a renunțat, contul gol din bancă, vremea mohorâtă, nopțile lungi și distanța mare față de următoarea vacanță.

La acestea se adaugă și starea de incertitudine și anxietate generată de pandemia care a ajuns deja în al treilea an, un factor pe care autorul teoriei nu l-a luat, desigur, în calcul.

Există însă și remedii. Specialiștii recomandă expunerea cât mai mult la lumină naturală, întâlnirile cu prietenii și familia, plimbări și exerciții fizice, vitamina D, mâncărurile sănătoase, evitarea frigului și recurgerea la hobby-urile preferate.

Alte articole:   Peste 160 de șoferi au rămas fără permise de conducere, în Brașov

Potrivit specialiştilor, cea mai fericită zi a acestui an va fi 17 iunie, a treia zi de vineri din luna iunie.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.