blog-logo

Contre PNL-PSD din cauza creșterii prețurilor în 2022

Contre PNL-PSD din cauza creșterii prețurilor în 2022

Ccontre între liberali și social-democrați pe tema măsurilor pentru plafonarea prețurilor. PSD cere măsuri urgente, începând din februarie, în timp ce premierul Nicolae Ciucă e de acord ca facilitățile să se aplice de la 1 aprilie. Liderii Coaliției au hotărât să se întâlnească luni, 17 ianuarie, într-o ședință crucială pentru tranșarea disputelor.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a propus TVA zero la alimentele de bază, adică pentru făină, ulei, carne și ouă, dar și modificarea de urgență a legii plafonării și compensării facturilor la energie, de la 1 februarie. Cu toate acestea, un lider important al Coaliției susține că plafonarea nu înseamnă neapărat și o scădere a prețurilor.

Previziunile specialiștilor în economie sunt destul de sumbre. Analiștii susțin că economia globală nu va reuși să tempereze efectul inflației. Astfel că vor fi creșteri de prețuri și în 2022, iar România va fi lovită și de inflația de pe plan național, din cauza importului masiv, în special la bunuri de consum.

Alte articole:   Cîmpeanu: Evaluarea Națională și Bacalaureatul, “perfect adaptate” perioadei în care şcoala a fost afectată de pandemie 

Partidele aflate la guvernare nu au căzut de acord asupra măsurilor necesare, dar nici de când ar trebui să fie acestea aplicate. Rămâne de văzut cum va decide coaliția de guvernare strategia României din următoarea perioadă.

CE MĂSURI PROPUNE PSD

– TVA zero la alimentele de bază
– supra-impozitarea profitului furnizorilor de energie electrică și gaze naturale
– compensarea bonusului de cogenerare şi a costului pentru certificatele verzi
– pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale
– cofinanţarea programelor de asigurare a independenţei energetice a fermei
– refinanţarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor

CE MĂSURI PROPUNE PNL

– reducerea TVA-ului de la 19% la 5% (pentru energie)
– compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum
– alte ccompensări și pentru facturile la gazele naturale
– noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, sectorul agricol și cel al industriei alimentare

Alte articole:   Încă o trecere pentru pietoni din Brașov va avea semafor

Analiștii economici avertizează că vom asista și la intrarea în incapacitate de plată în mai multe domenii din cauza facturilor. Mai ales că efectul compensării și plafonării durează până în primăvară, potrivit guvernanților , care au anunțat că vor anunța atunci dacă se va prelungi sau nu sau se va găsi o altă formulă. Este vorba și de marii consumatori, alături de cei casnici, care vor intra în incapacitate de plată. Pentru că statul nu va reuși astfel să strângă la buget veniturile la nivelul cheltuielilor, fiind și în pericol de faliment economic, mai spun specialiștii.

O soluție foarte bună în acest context pentru țara noastră ar fi agricultura. Analiștii spun că România ar trebui să se bazeze pe modernizarea infrastructurii în agricultură, prin care avem un mare potențial, mai ales pe fondul crizei alimentare ce se anunță. Astfel că am putea fi un exportator de produse agricole.

Alte articole:   Centrul de greutate al grupului de luptă al NATO va fi la Cincu

Soluții pentru cei vulnerabili ar reprezenta o cale bună de urmat de autorități, mai propun specialiștii economici. Anumite tichete , reduceri la alimente medicamente pentru vârstnici.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.