blog-logo

publicitate

Ministrul Sănătății, despre Omicron: Avem transmitere comunitară. Ne aflăm deja în valul 5 al pandemiei

Ministrul Sănătății, despre Omicron: Avem transmitere comunitară. Ne aflăm deja în valul 5 al pandemiei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România se află deja în valul 5 al pandemiei, iar creşterea numărului de cazuri a început să se simtă, chiar dacă este lentă.

Alexandru Rafila a spus că rata de reproducere este în creștere și a avertizat că tulpina Omicron se transmite de cinci ori mai repede faţă de alte tulpini, dacă nu avem nicio măsură de protecţie.

El a adăugat că 20% dintre infectările cu Omicron nu au legătură cu alte cazuri sau călătorii, iar asta înseamnă că începe să fie o transmitere comunitară, relatează Digi24.

În săptămânile următoare transmiterea va fi susținută, a mai spus Alexandru Rafila.

„Deja ne găsim practic în valul 5 al pandemiei. Din 20 decembrie până în 5 ianuarie, remarcați trendul crescător al numărului de cazuri. Deja în 5 ianuarie aveam în jur de 3.000 de cazuri, între timp lucrul acesta s-a schimbat destul de mult în ultimul timp. Procentul de pozitivitate a evoluat de la sub 2 la sută la peste 6 la sută în 5 ianuarie. Ne găsim pe un trend crescător. Cea mai mare proporție – o cincime din aceste cazuri – au fost în București, dacă mai adăugăm și Ilfov depășim 20 la sută. Județele cele mai afectate Cluj, Timiș și Iași. Începe să fie transmitere comunitară în România. Deocamdată este sporadică, în zilele următoare e posibil să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină. Încă există circulație și îmbolnăvire cu Delta”, a declarat Alexandru Rafila.

Valul cinci va dura minim două luni

Alte articole:   Ministerul Educației anunță evaluări standardizate pentru elevi. Școlile din județul Brașov incluse în programul pilot  

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol crede că valul cinci al pandemiei ar putea fi mai scurt decât precedentele, dar va fi de ”minim două luni”.

”Există această posibilitate. Cu cât merge exponenţial şi creşte foarte mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populaţie pe care vrem, nu vrem îi imunizează şi atunci sigur că se va duce mai mult în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc şi coboară brusc şi nu durează foarte mult. (…) Minim două luni va dura”, a declarat Adriana Pistol întrebată, vineri seară, la Digi 24, dacă valul 5 va fi mai scurt, potrivit News.ro.

Aceasta a precizat, însă, că în această perioadă s-ar putea depăşi un milion de infectări, însă totul depinde de respectarea tuturor măsurilor.

Alte articole:   Încep reînscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022 – 2023 

Întrebată dacă 2022 va fi anul ieşirii din pandemie, Adriana Pistol a afirmat: ”Cred că nu este bine să facem astfel de previziuni. Apariţia acestei noi tulpini OMICRON mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abţin, pare că totuşi acest virus are capacităţi de dobândire a tot felul de mutaţii încât este periculos să speculăm”.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.