blog-logo

publicitate

Legea energiei, modificată. Furnizorul poate percepe anumite comisioane la schimbarea contractului

Legea energiei, modificată. Furnizorul poate percepe anumite comisioane la schimbarea contractului

Legea energiei a fost modificată chiar la sfârşitul anului 2021, schimbările, care prevăd printre altele penalizarea consumatorilor casnici, fiind deja publicate în Monitorul Oficial.

În data de 31 decembrie, a apărut în Monitorul Oficial OUG 143/2021, pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Dacă până acum consumatorii casnici puteau schimba furnizorul în funcție de tarife, doar printr-o notificare, după noua lege compania de furnizare a energiei electrice poate cere clienților două tipuri de comision. Este vorba de „comision pentru încetare a contractului” şi „comision pentru schimbare”.

Potrivit economica.net, una dintre modificările importante pentru clienții casnici se referă la obligația de a plăti, în anumite condiții, penalități furnizorului în situația în care renunță la contract înainte de termen.

Astfel, în baza legii, dacă furnizorul ofera un contract cu preț fix pe toată durata sa, el va avea dreptul să perceapă penalități clientului, dacă acesta din urmă decide să renunțe mai devreme la contract.

Alte articole:   De astăzi cei care vor călători cu avionul nu vor mai trebui să poate mască în aeroporturi și în cabină

Aceste penalități vor face obiectul unor clauze specificate foarte clar în contract și trebuie să fie proporționale cu pierderile cauzate furnizorului de situația generată de clientul care iese din contract mai devreme.

Iată articolul din OUG relevant (art.105)

„(6) Prin derogare de la prevederile alin. (5), furnizorii de energie electrică sau participanții la piață implicați în agregare pot percepe clienților finali comisioane pentru încetarea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe o durată determinată și cu prețuri fixe, în cazul rezilierii lor anticipate de către clientul final.

(7) Comisioanele de încetare prevăzute la alin. (6) trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • a) să fie comunicate în mod clar clientului înainte de încheierea contractului;
  • b) să fie prevăzute în contractul de furnizare pe care clientul l-a semnat;
  • c) să fie proporționale și să nu depășească suma pierderilor economice directe cauzate de client furnizorului sau participantului la piață implicat în agregare prin rezilierea contractului, inclusiv costurile oricărei investiții sau pachete de servicii deja furnizate clientului în temeiul contractului respectiv.
Alte articole:   Marian Rasaliu: Brașovul trebuie să își recapete locul pe care îl merită în industria de apărare

Sarcina probei privind pierderile economice directe revine furnizorului sau participantului la piață implicat în agregare, iar respectarea de către furnizori sau participanții la piață implicați în agregare a principiilor de stabilire a comisioanelor prevăzute prin prezentul alineat este monitorizată de ANRE.”

Amintim că, potrivit legii, clientul casnic poate denunța în 21 de zile contractul de furnizare a energiei electrice și poate și schimba furnizorul în acest interval de timp, gratuit.

Furnizorul nu are însă dreptul de a denunța unilateral un contract de furnizare cu o persoană fizică.

Pe de altă parte trebuie să fim atenți și la termenii din contract. Asta pentru că, cei care depășesc frecvent consumul de curent electric stabilit în contract riscă să rămână pe întuneric, chiar dacă au facturile plătite la zi. În contractul încheiat cu furnizorul de electricitate, fiecare consumator are specificată o putere maximă, astfel „clientul final are obligația de a nu depăși puterea aprobată prin certificatul de racordare / avizul tehnic de racordare”, informează Digi24.

Alte articole:   Programul centrului de recenzare asistată de la Primăria Făgăraș, prelungit 

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.