blog-logo

Frăția partidelor la RIAL Brașov

Frăția partidelor la RIAL Brașov

Societatea RIAL este, fără doar și poate, o zonă de interes nu doar politic, având în vedere că administrează patrimoniul locativ al statului și cel privat al municipiului Brașov. De aceea, lupta de a avea un cuvânt de spus la RIAL a fost și este permanentă.

În ultima perioadă, USR, prin primarul Allen Coliban, s-a dat peste cap să impună ca mare specialist și manager un personaj adus pe bază de culoare politică în fruntea societății: Sorin Jula. Manager numit și apoi „selectat” de o firmă controversată ca să dea concursul pe post.

Cât de bun manager este? Foarte! Susținut de membrii puși de USR, PNL și PSD din Consiliul de Administrație, și-a dublat salariul la 20.000 de lei. Că și indemnizațiile susținătorilor cresc, implicit…

De ce a contat numirea lui Jula la șefia RIAL? Pentru că așa USR a putut intra în spațiul din Piața Enescu, unde era sediul PNȚCD, iar PSD și PNL au obținut prelungirea cu 5 ani a contractelor de închiriere pentru sediile lor. Contractele pentru restul spațiilor cu altă destinație, din informațiile pe care le avem, nu s-au prelungit. Puteam bănui de ce.

Cât de bun manager este Sorin Jula, de când a venit la RIAL? Am încercat să aflăm oficial ți am solicitat încă din data de 2 decembrie să ne prezinte public balanța sintetică contabilă lunară a societății. Încă nu am primit, dar nu e nimic nou, pentru că adminsitrația Coliban este caracterizată de promisiunile privind transparența doar în campania electorală nu și când trebuie să aplice acest principiu.

Dar, în acest context, ne este permis, pe baza informațiilor pe care le avem, că este prăpăd! Demonstrat și de faptul că, în timp ce își dubelază salariul managerul de top instalat de administrația USR a mai angajat 2 ingineri și dă afară muncitorii, pe motivă că nu sunt bani și contracte…

Revenind la frăția partidelor de la RIAL, surse USR ne-au contactat pentru a ne dezvălui că sunt lucruri mult mai necurate la societatea în cauză. NU au infirmat cele scrise de newsbv.ro despre lucrurile care s-au petrecut în ultima perioadă la RIAL, dar ne-au parvenit listele cu locuințele date din fondul locativ, cerute periodic de la cabinetul primarului Allen Coliban.

Cum se împart locuințele către politicieni?

Astfel, sursele USR ne-au dezvăluit că au beneficiat de spații din fondul locativ tatăl fostului consilier local PNL Octavian Ciovică, pe Bdul. 15 Noiembrie (proprietar municipiul Brașov), contract din 10.1..2014, pe perioadă nedeterminată, Laura Ștefănescu, fost consilier local PNL, pe Bdul. 15 Noiembrie (proprietar statul român) contract din 21.05.2009, pe perioadă nedeterminată, Constantin Chicuș, fost consilier local PSD, pe Calea București 77 (proprietar municipiul Brașov), contract din 29.10.2020 până în 1.03.2025, Elisabeta Ștefănescu, strada Lungă 37 – mama Laurei Ștefănescu (proprietar statul român), contract încheiat în 18.06.2015, pe perioadă nedeterminată.

Alte articole:   Bacalaureat 2022. Când încep înscrierile și ce documente sunt necesare 

Pe liste mai figurează șeful ARR Brașov, George Antohe, care a primit locuință pe Molidului 43, în 5.10.2020, contract până în data de 1.03.2025. Antohe a candidat la Consiliul Județean Brașov din partea PMP.

Un caz deosebit, spun sursele useriste, „ar fi de incompatibilitate sau de abuz în funcție”, este cel al Roxanei Cojocea, fost consilier local PNL și membru în Consiliul de Administrație de la RIAL. Soțul acesteia, Petre-Gabriel Dumitrache, a încheiat în 8.9.2020 contract de închiriere cu RIAL până în 1.3.2025 pentru spațiul de pe Lungă 43, proprietatea statului român…

Mai trebuie spus că aceste contracte de închiriere se moștenesc de la părinți la copii.

Prefectura și Curtea de Conturi, sesizate pentru ilegalități comise de Consiliul Local

Majorarea chiriilor pe care societatea RIAL SRL urmează să o aplice chiriașilor care locuiesc si care au contracte de închiriere în spațiile pe care le administrează societatea RIAL SRL este considerată „nelegală, descriminatorie, abuzivă și nulă ori anulabilă”, motiv pentru care au fost seizate Prefectura și Camera de Conturi.

Contestatarii solicită prefectului să retrimită Hotărârea spre reanalizare Primăriei Brașov pentru mai multe motive:

 1. Hotărârea este nelegală, iar dumneavoastră puteți constata foarte ușor acest lucru deoarece stabilirea chiriei nu se face așa cum prevede legea care este în vigoare, respectiv Ordonanța nr. 40/1999 care prevede calcularea sumei de plătit pe metru pătrat, ci a schimbat calcularea în funcție de salariul pe care îl au chiriașii. Deci, prin această hotărâre se stabilește un alt mod de a calcula chiria ocolindu-se prevederea legală care este în vigoare și aplicată de atîta timp cu o variantă nouă care nu este prevăzută nicăieri, adică Primăria Brașov, cat si societatea RIAL SRL doresc sa ocoleasca legea.
 2. Hotărârea este descriminatorie pentru nu este valabilă și aplicabilă în mod egal pentru toți chiriașii ceea ce face să fim discriminați de Primăria Brașov. Mai exact, la Rial locuințele sunt amestecate, în sensul că sunt unele ale Primăriei ( intabulat dreptul de proprietate Municipiul Brasov ) iar unele ale Statului Român. Ori Primăria mărește chiria numai pentru locuințele ei ( proprietar Municipiul Brasov ), iar pentru locuințele Statului Român nu le mărește pentru că nu poate legal și intră în conflict cu Administrația Națională a Finanțelor Publice care susține că ea reprezintă Statul Român în procesele în care este înscris în Cartea Funciară. Astfel se va întâmpla ca, chiriașii care locuiesc în același bloc și în apartamente alăturate, unii să plătească chiria mărită pentru că locuiesc în locuințele Primăriei, iar vecinii lor de apartament să plătească mai puțin pentru că locuiesc la Statul Român în chirie.
 3. Hotărârea este păguboasă deoarece prejudiciază bugetul local al Primăriei Brașov. Mai exact prin această hotărâre Primăria Brașov vine în ajutorul unor chiriași cărora le achită, lunar, diferența de chirie de la cea calculată oricum nelegal până la valoarea stabilită în mod arbitrar de către un evaluator fantomă iar pentru alții achită mai puțin sau deloc, fără a exista criterii de departajare așa cum este la Direcția Socială. Vă rog să verificați și să stabiliți dacă este legal ca unor chiriași, care au salarii mai mici, Primăria Brașov să le plătească din bugetul local diferența de chirie până se acoperă suma care este stabilită de evaluator de parcă Primăria s-ar folosi de spațiu iar pentru alții să nu o plătească. Iar dacă este legal așa cum s-a hotărât în prezent, de ce până acum Primăria Brașov nu a achitat la Rial cota parte din chirie pentru cei cu chirii mici sau pentru cei fără chirie din bugetul local, adică de ce nu au fost subvenționați.
 4. Hotărârea este abuzivă pentru că Primăria Brașov:
Alte articole:   Accident, în Brașov. Un motociclist a fost rănit

– A introdus-o pe ordinea de zi și a aprobat-o pe sub mână sau pe sub masa ca și cum ar fi urgentă. Ori când există grijă pentru oameni și cetățenii Municipiului lucrurile nu trebuie să se desfasoare in acest mod.

– A fost pusă pe ordinea de zi fără DEZBATERE PUBLICA, potrivit legislatiei in vigoare, motiv pentru care este NULA. Chiriașii aveau dreptul să știe ce li se pregătește și să participe cu propuneri cum să iasă această hotărâre ca să fie legală și egală pentru toți chiriașii care stau la Rial.

– Dacă taxele și chiriile de la Cimitirul Municipal, care s-au aprobat în aceeași ședință, au fost puse în dezbatere publică, chiriile la locuințe cu atât mai mult trebuiau să fie dezbătute public așa cum se face și de către Direcția Socială cu locuințele lor sociale.

– Dacă Primăria Brașov NU subvenționează locuințele de la Direcția Socială cu atât mai mult locuințele de la RIAL nu pot fi subvenționate din bugetul local.

 1. Hotărârea este nulă sau anulabilă inclusiv pentru faptul că, la o categorie de chiriași se prevede că nu se majorează chiriile deoarece nu este clar dreptul pe care îl are RIAL asupra construcției sau pentru faptul că au fost închiriate locuințe fără a avea vreun drept pe ele. Ori dacă Primăria Brașov nu a făcut ordine în locuințele pe care le închiriază sau închiriază locuințele altora nu înseamnă că unii chiriași pot beneficia de chirii mai mici doar pentru că funcționarii Primăriei nu și-au făcut treaba pentru care au fost plătiți, iar chiriasii trebuie sa sufere.
Alte articole:   Primăria Săcele vrea să cumpere autobuze electrice

„Pe această cale eu nu fac decât să vă sesizez că această hotărâre este nelegală ca să NU TREACA NEVERIFICATA, tinand cont si de Codul Administrativ care prevede faptul ca un UAT poate incheia un Contract de Administare in speta Contractul de Administare al fondului locativ al Municiliului Brasov cu RIAL, NUMAI pentru acele imobile unde in Cartea Funciara apare dreptul de proprietate al acestuia si anume Municipiul Brasov. Astazi RIAL are un Contract de Administrare valabil incheiat din anul 2005, DAR figureaza si imobile unde Statul Roman este proprietar tabular. Precizez ca si acea Hotarare de Consiliu Local prin care RIAL plateste Municipiului Brasov o cota de 50% din chirii nu este legala si ce se va intampla cu aceasta cat si cu Contractul de Administrare daca hotărârea pe care Consiliul Local Brașov a luat-o în data de vineri 17.12.2021 și care se referă la majorarea chiriilor pe care societatea RIAL SRL, urmează să o aplice chiriașilor care locuiesc si care au contracte de inchiriere în spațiile pe care le administrează societatea RIAL SRL, urmând ca dumneavoastră să faceți tot ce spune legea”, se arată în adresa înaintată celor 2 instituții.

Organigrama RIAL, contestată și aceasta la Prefectură

Și modificarea Organigramei si a Statului de Functii a Societatii RIAL SRL a fost sesizată instituției prefectului de un brașovean, deoarece este „descriminatorie, abuzivă și nulă ori anulabilă”.

Motive invocate sunt următoarele:

 1. Aceasta Hotarare a fost introdusa in sedinta Consiliului Local al Municipiului Brasov din data de 17.12.2021 pe lista suplimentara; aceasta hotarare neindeplinind conditiile de urgenta.
 2. Hotărârea nu poarta semnatura Serviciului de Specialitate al societatii RIAL SRL, si anume Resurse Umane, mai mult decat atat acest proiect de hotarare nu este fundamentat.
 3. Se propune o modalitate de concediere colectiva fara precedent care nu este prevazuta si care incalca Codul Muncii.
 4. Prin aceasta Hotarare se propune reducerea de personal (personal muncitor calificat si necalificat) peste numarul prevazut de Lege, dar in acelasi timp la societatea RIAL SRL se fac angajari de personal, personal TESA (ingineri).
 5. Hotărârea nu stabileste posturile care se reduc, lasand nominalizarea la indemana propriului arbitru si anume directorul general al societatii.

Pe această cale eu nu fac decât să vă sesizez că această hotărâre este nelegală tinand cont si de faptul ca aceasta societate la jumatatea anului 2021 inregistreaza pierderi de 4.000.000 lei.

Foto: brasovmetropolitan.ro

Distribuie dacă îți place!
 1. Buna ziua. Referitor la articolul din 21 decembrie privind Rial ,se aplica codul administrativ adica Oug 57/2019 si nu Oug 40/1999 din pacate. Are prioritate Codul admin fiind adoptat ulterior. Bunurile proprietate publica si privata a statului sau UAt se inchiriaza prin licitatie publica.Art.333 alin 5 si art. Si art.363 alin.1. Legiuitorul nu a anulat art. Din oug 40/1999 privind chiria la un tarif de baza lunar. Din pacate.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.