blog-logo

Lucian Bode: România, pe primul loc în Europa la „vaccinarea la chiuvetă”

Lucian Bode: România, pe primul loc în Europa la „vaccinarea la chiuvetă”

Rata de vaccinare a stagnat din nou, în România, însă cifrele oficiale nu sunt reale, deoarece mulți români „descurcăreți” au făcut rost de documente care să ateste că s-au imunizat.

În România peste 1.300 de persoane sunt cercetate şi au fost întocmite peste 500 de dosare penale pentru cazuri de vaccinare fictivă, a anunţat duminică seara ministrul de interne, Lucian Bode.

Ministrul Bode a precizat că România este pe locul 1 în Europa la „vaccinarea la chiuvetă”, conform Digi24.

„De multe ori sunt trist când se vorbeşte despre Ministerul de Interne… ştiţi cum li se spunea înainte de Revoluţie poliţiştilor, sunt „miliţieni”. Este fals! (…) Ajungând la poliţişti, pe zona de siguranţă publică, să ştiţi că infracţionalitatea în pandemie nu a intrat în adormire – dimpotrivă, s-a modernizat, şi-au modernizat modul de acţiune. Uitaţi-vă la ce se întâmplă cu această categorie de infracţiune, ‘vaccinarea la chiuvetă’. Suntem pe locul 1 în Europa la această infracţiune. Avem peste 1.300 de persoane cercetate, peste 500 de dosare penale pe aceste vaccinări fictive”, a declarat Lucian Bode, duminică seara, la B1 TV.

Primul caz oficial de vaccinare la chiuvetă în care a fost implicat un medic de familie se înregistra în România la începutul lunii septembrie, dar deja erau semnale că există acest fenomen încă din vară, notează sursa citată.

De atunci, autorităţile au făcut numeroase descinderi şi au descoperit că este posibil să fi fost eliberate mii, dacă nu chiar zeci de mii de certificate false de vaccinare.

Într-un caz investigat luna trecută, autorităţile au descoperit că 3.500 de certificate false au fost eliberate numai la un centru de vaccinare, la vama Petea. Anchetatorii au găsit o adevărată avere în casele suspecţilor, la percheziţii: peste 140 de mii de euro, bani făcuţi după ce ar fi falsificat mii de adeverinţe de vaccinare. Tariful era între 250 şi 300 de euro.

Vaccinarea „la chiuvetă” nu face altceva decât să decredibilizeze România şi corpul medical la nivel european şi mondial, declara şeful campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă.

„Atât timp cât România este ţara în care lumea se spală în lighean şi se vaccinează la chiuvetă, virusul este la el acasă”, avertiza la Digi24 şi medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului „Victor Babeş” din Capitală.

Cu o rată de vaccinare în jur de 40 la sută, România rămâne una dintre ţările europene cel mai puţin vaccinate, ceea ce a făcut ca în toamnă, în valul patru al pandemiei, să înregistreze una dintre cele mai mari rate de mortalitate din lume din cauza COVID.

Vaccinare la chiuvetă există și în alte state europene

Pe de altă parte, fenomenul certificatelor false nu este străin nici de alte ţări europene. În Franţa au fost descoperite până acum 110.000 de permise sanitare falsificate. Au fost reţinute sute de persoane, după declanşarea a 400 de anchete, arată Digi24.

De asemenea, germanii se confruntă cu o problemă similară, iar autorităţile italiene anunţau luna trecută că au depistat un tânăr care s-a îmbogăţit din vânzarea de certificate de vaccinare false, o afacere la care s-a asociat cu hackeri ruşi, cu ajutorul cărora a câştigat în câteva luni zeci de mii de euro.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.