blog-logo

„Tu ce vezi când închizi ochii?” – Diana Cristea artist plastic brașovean, ne răspunde prin artă la această întrebare

„Tu ce vezi când închizi ochii?” – Diana Cristea artist plastic brașovean, ne răspunde prin artă la această întrebare

Brașovul este un oraș al artelor, chiar dacă istoria ultimului secol a fost recunoscut ca un oraș industrial. Mulțimea de expoziții de artă, meșteșuguri, reînvierea tradițiilor, a sezatorilor, inițiative ca hub-uri creative, galerii de artă în care tinerii artisti plastici pot expune, se pot întâlni și pot lucra într-un spațiu comun, toate acestea se întâmplă în ultimii ani, astfel Brașovul a ajuns un oraș al artelor.

Luând la pas orașul, întâlnești în spații neconvenționale expoziții ale tinerilor artiști talentati.

Într-o zi de duminică, toamna, într-un spațiu în care nu te prea gândești să întâlnești o expoziție de artă, am patruns într-o lume a tinerilor talentați. Îmi place să privesc tablourile, culorile, perspectiva lor, sufletul transpus pe pânză.

Printre tinerii artiști pe care deja îi cunoșteam, am întâlnit-o pentru prima dată pe Diana. Mi-a atras atenția prin bucuria cu care se află acolo, prin exuberanța cu care prezenta lucrările expuse în expoziție.

Numele meu este Diana și sunt, înainte de toate, suflet

Voi încerca să-ți povestesc despre mine în cuvinte deși mereu am crezut că pot face asta mai bine cu o pensulă, pe pânză… “Tu ce vezi când închizi ochii?” – am auzit cuvintele astea cu mult timp în urmă și de atunci cuprind răspunsul la această întrebare în lucrările mele.

Sunt ființă duală și cred în frumusețea echilibrului.

Cred ca există un “tot” dincolo de ce vedem cu ochii deschiși iar eu iubesc momentele în care pot să transpun, prin simbol și culoare, părți din ceea ce am perceput a fi un impresionant și armonios spectacol al Universului.

Cel mai adesea pictez pe pânză sau lemn folosind culori acrilice; îmi place să experimentez cu materiale și obiecte precum: pasta de modelaj, bucăți de oglindă, licheni, pietre sau sticlă, pentru a obține diferite texturi.

Câteva dintre temele și motivele care mă fascinează și în care găsesc inspirație sunt: ochiul, oglinda, natura cu tot cuprinsul ei, cosmosul, magia, poezia și muzica.

Te rog să te prezinți puțin, ce vârstă ai, unde ai urmat școala… Când ai prins drag de pictură?

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

Diana: Am 26 de ani, am copilărit în Blaj și locuiesc în Brașov de aproximativ 7 ani. Am urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Transilvania din Brașov, perioadă în care am început să îndrăgesc foarte mult acest oraș și am ales să-i spun și lui “acasă”.

Nu cred că aș putea aminti un moment anume în care am prins drag de pictură. Cred, mai degrabă, că a fost mereu cu mine și l-am manifestat în diferite feluri în etapele vieții mele: de la desenele din caietele de biologie, cercurile de pictură din școală, schițele păstrate între paginile cursurilor de drept civil și primele pânze și orele petrecute în fața raftului cu pensule, a fost mereu aici.

Care au fost primii tăi pași spre artă? 

Diana: Pot spune că încă sunt la începutul drumului către o cunoaștere mai profundă a acestei lumi și primii pași în direcția asta au fost reprezentați de înscrierea la Școala Populară de Arte din Brașov, studiu individual, introspecția și experimentul.

Moștenești talentul?

Diana: De mică am găsit inspirație în broderiile realizate de bunica mea. Îmi amintesc și acum fiecare detaliu al cusăturilor din motivele florale create de ea. Cred că s-a transmis ceva din acea pasiune și acum, pentru mine, a îmbrăcat o altă formă.

Alte articole:   Ministrul Digitalizării: Dosarul cu șină nu va dispărea prea curând în România 

Spui că una dintre temele tale preferate este Cosmosul. Ce te inspiră?

Diana: Se spune că ochii sunt oglinzi ale sufletului; pentru mine ochii sunt oglinzi ale Universului și amintirea că dincolo de ceea ce vedem e un tot care există în fiecare dintre noi și nu cunoaște limitări de timp și spațiu.

Pe unde au ajuns lucrările tale? Ai avut expoziții până acum?

Diana: Majoritatea lucrărilor mele și-au găsit locul în casele oamenilor dragi care m-au susținut și încurajat de-a lungul timpului.

O expoziție la care am participat recent este “Moon Impact: The Aftermath”, rezultat al unui proiect foarte fain conceput de Muzeul de Artă Brașov în colaborare cu Galeria Ora0.

În cadrul unor evenimente desfășurate atât de Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, cât și prin colaborările bibliotecii cu alte instituții culturale, am prezentat, prin expoziție sau momente de live painting, o serie de lucrări inspirate din literatură.

Ai un model de urmat în pictură? Un mentor?

Diana: Caut să învăț mereu tehnici noi care să răspundă viziunii artistice și care să ajute la conturarea stilului propriu, iar în acest sens mi-au fost de mare folos atât îndrumările profesorilor, cât și studiul individual. Dincolo de toate acestea, cel mai prețios mentor pentru mine este natura.

Consideri că vei putea realiza un echilibru între profesia spre care te îndrepți și dragostea față de artă? Te vei putea susține din artă? Se știe că arta de multe ori este greu de întreținut ca mod de viață.

Alte articole:   Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

Diana: În privința acestui aspect prefer să rămân departe de ideile preconcepute și să mă focusez pe împlinirea regăsită în momentul actului artistic, dacă îl pot numi așa. Am căutat mereu ca înainte de toate, să îmi “susțin” sufletul prin artă și cred că atâta vreme cât există pasiune și voință, se vor găsi și mijloacele pentru atingerea scopului propus.

Familia te susține în ceea ce faci?

Diana: Da, mă bucur de susținere în tot acest proces atât din partea familiei cât și a oamenilor apropiați.

Ești foarte tânăra, totuși… ai vreun regret în cariera ta de artist de până acum?

Diana: Nu l-as numi chiar regret, însă pot spune că mi-ar fi plăcut să fac mai timpuriu primii pași pe acest drum.

Ce planuri de viitor ai?

Diana: Unul dintre punctele notate pentru viitor este reprezentat de o dorință – aceea de a realiza o expoziție într-un spațiu…neconvențional; însă prefer să îți povestesc despre asta în următoarele primăveri.

De ce iubim Brașovul?

Diana: Ape, munți, păduri și stele! Oameni frumoși, aer curat, peisaje superbe, culoare și magie. Astea sunt pentru mine câteva dintre elementele care ne pot face pe noi toți să iubim Brașovul.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.