blog-logo

Persoanele cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate din 2022

Persoanele cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate din 2022

De anul viitor, persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate. În prezent, contribuţia la sănătate este de 10%, iar cea pentru pensii de 25%.

Guvernul a decis, vineri, ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. În același timp, de la 1 ianuarie 2022 punctul de pensie crește la 1.586 lei.

Potrivit ordonanței de urgență adoptate vineri de guvern, se introduce plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar CASS-ul se va încasa numai pentru suma care depășește acest nivel, a precizat ministrul de finanțe, social-democratul Adrian Câciu.

„O măsură este introducerea contribuției de sănătate pentru pensiile care depășesc valoarea de 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel. În contextul în care 80 la sută dintre (pensionarii) români câștigă sub 4.000 de lei, ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate, astfel încât să beneficieze, evident, și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește. După creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei – 45 de lei – 50 de lei, dar din creștere, nu din ceea ce primea omul până acum”, a precizat ministrul de finanțe.

Ministrul a precizat că ”este vorba şi de acele pensii despre care se discută în mediul public, cu caracter special sau pensii de serviciu”.

Alte articole:   Siegfried Mureșean: UE va impune restricții dacă nu va fi reciprocitate din partea SUA pentru acordarea de vize pentru toți cetățenii europeni

Cum se calculează plata CASS

Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, baza de calcul este de 10% din suma care depășește 4.000 de lei.

„Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței.

Astfel, după majorarea punctului de pensie, o persoană care avea o pensie de 4.000 de lei, va avea 4.393 de lei brut. La suma care depășește 4.000 de lei se va reține CASS de 10 la sută. Astfel, pensionarul va plati 39,3 lei contributie la sănătate, relatează Digi24.

Alte articole:   FOTO “Ochiul” controlorilor de trafic de la Arad a ajuns la Aeroportul Brașov

În vederea determinării impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, potrivit Agerpres.

Pentru corelarea măsurilor privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii care depăşesc suma lunară de 4.000 de lei, cu prevederile Codului fiscal referitoare la calculul, reţinerea şi declararea obligaţiilor, se instituie obligaţia depunerii Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate , prevăzută la art. 147 din Codul fiscal.

Alte articole:   Siegfried Mureșan: Moldova are nevoie acum de sprijin financiar. UE alocă 250 milioane de euro pentru a trece peste iarnă

Concomitent se elimină obligaţia depunerii de către plătitorii de venituri din pensii a Declaraţiei informative privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.