blog-logo

Ajutorul financiar pentru pensionarii cu venituri de până la 1.600 de lei, aprobat de Guvern

Ajutorul financiar pentru pensionarii cu venituri de până la 1.600 de lei, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat vineri, printr-o Ordonanță de urgență, acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, vineri seară, că pachetul social asumat de coaliţie a fost finalizat, după ce Guvernul a aprobat ajutorul pentru pensionarii cu venituri de până la 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a vorbit anterior despre acest ajutor care s-ar acorda o singură dată în luna ianuarie.

„Vă anunţăm că pachetul social asumat de coaliţia aflată la guvernare care susţine Guvernul României a fost încheiat astăzi cu aprobarea ultimei ordonanţe de urgenţă, a ultimului act normativ, cu implementarea acelui ajutor financiar acordat o singură dată, în luna ianuarie, pensionarilor care au până la 1.600 lei şi egal cu 1.600 pensia”, a declarat Marius Budăi.

Măsura este prevăzută în Programul de guvernare 2021-2024 şi este menită să vină în sprijinul acestei categorii de persoane vulnerabile, în perioada de iarnă, ca sprijin excepţional.

Alte articole:   Festivalul tomatelor şi al biodiversităţii, la Biblioteca Județeană

În total, 2,45 milioane pensionari vor beneficia de acest tip de sprijin. Impactul bugetar este de 2,56 miliarde de lei și va fi asigurat din bugetul de stat.

Cum se va acorda ajutorul financiar

Ajutorul financiar se acordă din oficiu, în luna ianuarie 2022, odată cu drepturile de pensie aferente acestei luni, persoanelor din evidenţa caselor teritoriale de pensii care au domiciliul în România.

Actul normativ prevede ca ajutorul financiar să se acordă diferenţiat, astfel:

  • 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii şi pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
  • ca diferenţă între nivelul de 2.200 lei şi nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii şi beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv.
Alte articole:   Românii amendați pentru necompletarea PLF pot depune cereri de restituire a sumelor plătite

Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

Guvernul a stabilit ca ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire şi a suplimentului pentru energie.

De asemenea, nici majorarea punctului de pensie şi a indemnizaţiei sociale să nu fie luată în calcul pentru acordarea ajutorului de încalzire şi a suplimentului pentru energie în acest sezon rece.

Alte articole:   SpaceX va lansa pe orbita Pământului un microsatelit realizat de liceeni români (VIDEO)

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.