blog-logo

Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” începe în 20 decembrie. Până la 20.000 de lei nerambursabili

Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” începe în 20 decembrie. Până la 20.000 de lei nerambursabili

Programul „Casa Verde” va fi reluat după o pauză de doi ani. Bugetul pregătit este de 280 de milioane de lei, iar principiul va fi același: primul venit-primul servit.

Programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă persoanelor fizice până la 20.000 lei pentru instalarea de fotovoltaice, se relansează în 20 decembrie 2021 și se va derula până la epuizarea bugetului, după principiul ”primul venit – primul servit”.

Programul a trecut de etapa autorizării instalatorilor (15 noiembrie – 16 decembrie 2021), în care pe lângă firme noi înscrise au fost acceptați și instalatorii aprobați în etapa precedentă.

Toți instalatorii validați deja în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională până în prezent, rămân validați și pentru sesiunea viitoare.

Alte articole:   O aplicație mobilă nu va mai putea fi folosită de la sfârșitul lunii iunie

Aceștia NU trebuie să mai depună un nou dosar de validare în cadrul programului.

Casa Verde Fotovoltaice: Primul venit – primul servit

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, etapa înscrierii beneficiarilor va demara la data de 20 decembrie şi se va derula până la epuizarea bugetului, după acelaşi principiu ca în trecut: „primul venit, primul servit”.

Bugetul disponibil va fi de 280 de milioane de lei, afirmau recent Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și Ministerul Mediului.

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Alte articole:   Au dat „lovitura” vieții: 140.000 de euro furați dintr-un autoturism!

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt:

  • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric);
  • cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii

Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.600 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.600 lei.

Alte articole:   Carrefour România retrage de la comercializare un sortiment de stafide 

Etapele programului Casa verde – Fotovoltaice

Etapele programului sunt următoarele:

  • a) publicarea pe pagina de internet a Autorităţii a informaţiilor necesare demarării programului;
  • b) validarea, încheierea contractelor cu instalatorii şi publicarea listei acestora;
  • c) înscrierea solicitanţilor, rezervarea sumelor aferente finanţării şi aprobarea solicitanţilor;
  • d) obţinerea ATR şi încheierea contractelor de finanţare nerambursabilă;
  • e) implementarea proiectului;
  • f) decontarea şi plata sumelor solicitate de către instalatorii validaţi;
  • g) monitorizarea beneficiarilor finali.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit la numai șase ore după ce a fost lansat, în data de 10 septembrie 2019, pe fondul suspiciunilor de fraudă la înscrierea unor dosare.

Sursa: alba24.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.