blog-logo

VIDEO Angajaţi ai RAR Braşov, reţinuţi într-un dosar de corupţie. Ar fi avizat aproximativ 500 de mașini cu probleme grave

VIDEO Angajaţi ai RAR Braşov, reţinuţi într-un dosar de corupţie. Ar fi avizat aproximativ 500 de mașini cu probleme grave

Zece persoane, între care angajați ai Registrului Auto Român (RAR) Brașov au fost reținute marți, într-un dosar de luare și dare de mită pentru avizarea ilegală pentru circulație ale unor autoturisme cu probleme grave de funcționare.

Conform procurorilor, sute de mașini au fost înmatriculate ilegal prin această rețea, iar unele erau adevărate rable și nu îndeplineau condițiile tehnice pentru a circula pe drumurile publice.

Procurorii au dispus percheziții la RAR Brașov, după ce au obținut informații conform cărora sute de mașini second-hand au primit ilegal ITP-ul, contra unor sume de bani, oferite ca mită membrilor rețelei.

Anchetatorii nu știu cât exact era „tariful” perceput de angajații RAR, dar, potrivit unor surse, aceștia primeau, de regulă, între 100 și 150 de lei, să nu observe defecțiuni minore, precum un bec ars. Când era vorba de chestiuni grave, precum lipsa frânelor, a filtrelor de particule sau a catalizatorului, șpagă ajungea până la 800 sau chiar 1.000 de lei, relatează stirileprotv.ro.

Alte articole:   DAS: Precizări legate de distribuirea tichetelor din cadrul campaniei ,,Dar din suflet pentru seniori''

Cei care dădeau banii sunt persoane care se ocupă în mod frecvent de înmatriculări de autovechicule aduse din afară țării și care îi cunoșteau pe angajații RAR Brașov.

Potrivit anchetatorilor, mașinile care primeau drept de circulație ilegal aveau probleme grave de funcționare.

“Unii angajați din cadrul Registrului Auto Român, prin intermediari, primeau diferite sume de bani, pentru a permite trecerea inspecției tehnice a unor autoturisme care nu îndeplineau condițiile tehnice pentru a circula pe drumurile publice.

Există suspiciunea că în jur de 500 de autoturisme au trecut această inspecție tehnică în perioada iulie – decembrie 2021, dar cercetările sunt abia la început și în urma perchezițiilor desfășurate ieri (n.r.-luni) au fost ridicate numeroase documente, care trebuie procesate, în final vom stabili cu exactitate care mașini au trecut de inspecție și îndeplineau condițiile tehnice și care nu le îndeplineau.  

Defecțiunile tehnice pe care le aveau autoturismele plecau de la lipsa unui bec de semnalizare până la lipsa frânelor. Este vorba despre persoane care se ocupă în mod frecvent de înmatriculare de autovehicule și care cunoșteau și funcționarii și modul în care se procedează, dacă eu sau dumneavoastră am fi mers acolo nu am fi putut înmatricula mașina”, Claudiu Sandu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Dosarul penal a fost inițiat ca urmare a sesizărilor din oficiu ale Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Brașov, din cercetările efectuate până în prezent reținându-se faptul că, angajați din cadrul Reprezentanței Brasov a Registrului Auto Român, prin intermediari, primeau diferite sume de bani pentru a permite trecerea inspecției tehnice a unor autoturisme care nu îndeplineau condițiile tehnice pentru a circula pe drumurile publice.

Alte articole:   Polițiștii din Brașov: Atenție la infractorii care folosesc ,,metoda accidentul''

Potrivit unor surse, șase angajați ai RAR Brașov și patru intermediari au fost reținuți pentru 24 de ore, în urma audierilor. Cele zece persoane sunt acuzate de dare şi, respectiv, luare de mită. Niciuna dintre acestea nu face parte din conducerea RAR Braşov, a mai menţionat sursa citată.

Potrivit anchetatorilor, alte persoane din RAR, dar și din servicii conexe, urmează să fie audiate. Este posibil să existe și persoane din cadrul serviciului Public Comunitar de Înmatriculări implicate în caz, dar nu există probe.

Procurorii încearcă să determine și pe ce perioadă de timp s-a întins această practică a rețelei și să identifice toate mașinile introduse ilegal în circulație.

Alte articole:   „Oameni și Datini”- Expoziție de fotografie etnografică la Muzeul Tradițiilor Codlene

În cursul zilei de luni au avut loc 23 de percheziții domiciliare, dintre care două la instituții publice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate