blog-logo

Tanczos Barna: Primarii au la dispoziţie mijloace pentru a alunga animalele sălbatice. Localităţile vor deveni sigure doar când vom termina cu inconştienţa

Tanczos Barna: Primarii au la dispoziţie mijloace pentru a alunga animalele sălbatice. Localităţile vor deveni sigure doar când vom termina cu inconştienţa

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a comentat la Digi24 incidentul în care doi turiști ucrainei au fost atacați de o ursoaică în zona Castelului Peleș din Sinaia.

Tanczos Barna spune că viața oamenilor trebuie protejată și că primarii au la dispoziție mijloace pentru a alunga animalele sălbatice.

El susține că localităţile unde prezenţa urşilor a devenit o obişnuinţă vor deveni sigure doar în când vom termina cu inconştienţa.

„Localităţile ca Sinaia, Braşov, Băile Tuşnad şi alte zeci de localităţi din ţară, unde prezenţa acestor animale sălbatice a devenit o obişnuinţă, vor deveni sigure doar în momentul în care vom termina cu inconştienţa cu care tratăm pericolul. (…) Ursoaica nu a atacat, doar înţeleg că a alergat să-şi apere puiul. O ursoaică, atunci când îşi apără puiul, omoară tot ce îi iese în cale. Dacă aceşti oameni n-ar fi avut şansa să sară gardul, probabil acum am fi vorbit despre decese”, a adăugat el.

Potrivit ministrului Mediului, primarii, vânătorii și medicii veterinari pot interveni preventiv în interesul siguranţei cetăţenilor şi a turiştilor.

„Şi primarii, şi vânătorii, şi medicii veterinari care pot interveni în aceste situaţii trebuie să conştientizeze riscul la care se expune omul. În orice secundă prezenţa acestor animale sălbatice în localităţi se poate transforma într-un pericol. Mă bucur extrem de mult că cei doi au scăpat, dar când omul ajunge între ursoaică şi puiul ei, viaţa acestor persoane într-un pericol real”, a spus Tanczos Barna.

Tanczos Barna a afirmat că viaţa oamenilor trebuie protejată şi că primarii au la dispoziţie mijloace pentru a alunga animalele sălbatice, pentru a preveni astfel de situații.

Alte articole:   Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, joi

Noi am pus la dispoziţia primarilor baza legal pentru a preveni asemenea situaţii. Ordonanţa de urgenţă prevede o intervenţie graduală care începe cu alungarea şi relocarea. Orice primar care se află în situaţia domnului primar din Sinaia are obligaţia de a interveni preventiv în interesul siguranţei cetăţenilor şi a turiştilor şi să reloce aceste exemplare care înţeleg că se plimbă pe străzile din Sinaia de ani de zile. Eu nu pot să înţeleg, într-un moment în care viaţa acestor oameni a fost pusă în pericol să se pună problema dacă separăm ursoaica de pui, dacă sentimentele ursoaicei sau puiului sunt mai importante decât viaţa umană„, a adăugat el.

Alte articole:   Salariul mediu net a crescut cu 49 de lei în iunie

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.