blog-logo

Propunere: Arenă Olimpică Skatepark la Brașov

Amenajarea unui skatepark sub podul de la Fartec a aprins multe pasiuni politice. Dacă tot a devenit principala problemă a Brașovului, newsbv.ro a lansat ideea de a face ceva care contează în acest domeniu, pentru că este un sport olimpic: respectiv o arenă competițională olimpică.


Și cum despre asemenea lucruri trebuie să își dea cu părerea nu politiicenii, ci aceia care practică acest sport și știu „cu ce se mănâncă” acest lucru, l-a rugat pe Rareș Brumă, cel care a înființat Freestyle Academy Brasov, să ne prezinte ce ar presupune un asemenea proiect.

De ce Arenă Olimpică Skatepark la Brașov?

Muncipipul Brașov este, poate, unul dintre cele mai oportune locuri unde să se organizeze competiții de mare nivel, naționale și internțaionale. Este în situat centrul țării, ne aflăm pe o magistrală europeană de cale ferată, vom avea Aeroport în viitorul apropiat și, la un moment dat, vom fi situați la intersecția mai multor autostrăzi.

Brașovul are o carte de vizită bună: a organizat FOTE, a demonstrat că are o capacitate de cazare suficientă și de calitate, iar frumusețea locului nu ar mai trebui să mai fie un secret pentru mulți oameni.

În acest context, apariția unei Arene Oliompice Skatepark la Brașov cu siguranta va da un plus orașului, iar brașovenii vor fi încurajati să facă sport, iar evenimentele organizate vor avea impact asupra HoReCa.

„Firmele care se ocupa de amenajarea locurilor de joca sau de antrenament folosesc cataloage standard și foarte vechi, niciuna nu este dispusă sa se documenteze si sa investesasca timp și resurse pentru a avea un proiect contemporan. Multumita unei echipe de profesioniști, avem posibilitatea să aduceam plusvaloare la viitoarele proiecte dacă suntem invitați și dacă vom fi implicati în ele”, spune Rareș Brumă pntru cititorii newsbv.ro.

Propunere pentru Skatepark Podul Fartec

„Aici ar fi foarte mult de discutat. Pe scurt, în România sunt foarte multe skatepark-uri dar, din pacate, 95% au fost făcute de gura copiilor sau a parintilor sau pentru a atrage un pic de atentie. Aceste skatepark-uri, dar si cele viitoare care sunt prezentate de persoane care nu sunt competente în acest domeniu, propun forme, unghiuri, distante si elemente care nu sunt concepute pentru evolutia sportului în ziua de azi. In viziunea noastra ne dorim ca acest Skatepark sa fie o arena, in care se vor tine evenimente, concerte, competitii si unde lumea sa admire show-ul. Sau unde parintii sa ăși sustina copilul la o competitie sau antrenamente. O numim «arena» pentru ca ne dorim ca acest loc sa fie o zona unde parinti își pot tine copii în siguranta, unde fie amenajat un loc unde sa bea o cafea sau sa aibe un loc in tribuna sau în spațiile amenajate pentru spectatori”, spune interlocutorul nostru.

Alte articole:   Regionala CFR Brașov a lansat licitația pentru modernizarea Gării Bartolomeu

Rareș propune ca viitorul proiect sa mentina reglementările impuse de comisia de evaluare din Europa și care sa dea aprobarea pentru organizarea competitiilor nationale si internationale.

Multe din aceste detalii sunt necesare pentru o buna functionare a skatepark-ului. Este vorba despre amprenta de skatepark, creativitatea designului, functionalitatea si versatilitatea designului, calitatea si numarul de linii (linie pentru incepatori copii sub 10 ani, linie pentru experiti), calitatea si varietate de materiale, calitatea constructiei si finisajelor,
disponibilitatea unui spatiu suplimentar pentru facilitatile in timpul competitilor, disponibilitatea sistemului de iluminat, toalete, sursa de apa potabilă, parcare, camere video pentru paza, sistem audio in skatepark, disponibilitatea si calitatea facilitatilor permanente de sprijin (magazin de Skate, club house etc), zone de odihna si socializare integrate in peisajul urban si apropriere de trasnportul public sunt obligatorii pentru o functionare optimala.

Referitor la amenajarea skatepark-ului este necesara urmarirea regulamentului. Scopul acestuia este de a defini caracteristicile tehnice si de siguranta pentru viitoarele locuri amenajate pentru skateboard, multifunctionale, utilizate pentru activitati de recreere, sport și competitie.

Aceste condiții se aplica amenajarilor interioare si exterioare, construite atât temporar, cât și definitiv.
Amenajarea se bazeaza pe 3 direcții:

  • 1. Scop recreativ sau easy line: identifica elemente sau sectiuni, potrivite pentru activitati recreative si de initiere a skateboarding.ului, oferind zone sigure si functionale pentru fiecare nivel de practica. Desi aceste facilitati sunt esentiale pentru viata moderna a orasului, ele nu sunt potrivite pentru a desfasura evenimente oficiale World Skate.
  • 2. Stil park: un parcurs in stil parc este compus din tranzitii radiale interconectate si pereti inclinati, construiti la diferite declinatii, adancimi si inaltimi, care sunt configurate intr-un aspect care ofera sportivilor viteza necesara pentru un flux constant. Designul trebuie sa includa, de asemenea, cateva caracteristici tehnice integrate, oferind sportivilor o varietate mai mare de optiuni de evolutii.
  • 3. Stil de oraș: un curs de oras este compus din caracteristici si elemente care se gasesc in mod obisnuit intr-un mediu urban, cum ar fi scari, sine, margini si maluri. Configuratia acestor elemente trebuie sa permita sportivilor sa aiba suficienta viteza pentru un flux consistent atunci cand se apropie de toate obstacolele de pe traseu. Cursul trebuie sa contina diverse caracteristici individuale (sau obstacole) care sa permita sportivilor sanse egale de a efectua
    evolutii in ciuda poziției cuiva (cine este obisnuit).
Alte articole:   Românii cu venituri mici vor primi vouchere pentru plata facturilor la energie

Cursurile sau secțiunile de cursuri pot include caracteristici de design pentru ambele discipline. Skatepark-ul trebuie situat într-o zona urbana sau în aproprierea acestuia, facilitatea trebuie sa fie usor accesibila pentru spectatori si utilizatori din diferite categorii (sportivi, mass-media, public etc.), conform unui plan care ia in considerare traficul si transportul local, reglementarile urbane si obiceiurile civile.

Cerinta minima de suprafata garanteaza suficient spatiu pentru a practica in siguranta si capacitatea de a avea o gama adecvata de obstacole. Aceasta sprafata permite utilizarea eficienta a spatiului in timpul unei competitii standard care variaza de la 45 la 60 de secunde.

Pot fi acordate exceptii pentru skatepark-urile care ofera linii de curgere eficiente. Exceptiile sunt luate în considerare și acordate daca data de construcție este înainte de 1 iunie 2022.

Aria minima este aria planimetrica (amprenta) care poate fi folosita pentru practica, zonele pentru spectatori si personal de sprijin nu sunt incluse.

Referitor la partea de aspect, conform World Skate, acesta este lăsat la libertatea designerului si nu este obligat sa adere la nicio forma standard. (Inclusiv conform reglementarilor pentru spatii de nivel national si european). In reglementarile nationale si UE sunt definite doar distantele de siguranta.

„Pentru a-l face unic, propunem un desing care sa copieze caracteristicele zone noastre (munti, animale – „urși”, folosirea cuvțntului BRASOV etc..) Cu toate acestea, proiectarea cursului propus si a zonelor înconjuratoare ar trebui sa tina cont de nevoile, logistica si caracteristicile unei competitii de skateboard. Multumita firmelor cu care avem un istoric de colaborare si au adus proiectele noastre la capat, Artdecor, Holver Romania, Pinotech, Californiaskateparks putem oferi tot sprijinul pentru executarea planului de skatepark. Am vrea ca aceste informatii sa fie valorificate de executantii unui viitor skatepark la Brașov, cărora le stăm la dispoziție. Daca aceasta prezentare deschide noi idei și căi de abordare, am dori sa prezentam întregul plan care va uni skatepark-urile deja existente, snowpark-ul din Poiana
Brasov, bikepark-urile (Poiana Brasov, sub Tampa) si parteneri privati, cum sunt magazinele de skate Flava, Uman, H20, Playbike etc. Sau locurile de antrenament private cum sunt Freestyle Academy, Action Cloud”
, precizează Rareș Brumă.

În imaginile de mai sus sunt adaugate toate detaliile referitoare la un skatepark pentru zona Fartec, reorganizarea si punerea in functiune a skatepark-urile deja existente, design inovativ pentru spatile de joca a copiilor si zonelor de antrenament si Parkour. Referitor la acesta propunere, pentru spatii de joaca si workout, exista noi tendinte… Leaganele, toboganele nu mai sunt in trend, si daca se amenajeaza locuri de acest gen, va fi foarte putina lume interesata. Din acest motiv acum se adauga plase de catarat, tiroliane etc… Un exemplu, noile spatii reiau natura, prin copaci cu funii unde se poate catara sau se amenajează spații pentru jocuri de abilitati.

Alte articole:   Festival de datini și obiceiuri, la Centrul Multicultural și Educațional Săcele

„Pentru parkour încă nu exista o zona în ROMANIA. Parkour-ul este un sport care din 2021 a fost introdus in sporturile olimpice si pe an ce trece lumea este tot mai fascinata de acest sport. Toate aceste idei se pot implementa in timp, daca se tine cont de ele. Financiar vorbind, preturile si materialele folosite de multe ori sunt mai prietenoase cu ambientul si valoarea proiectelor comparate cu cele vechi ajung cam la aceleași sume de bani, doar rezultatele se schimba!

Despre Freestyle Academy Brasov

Freestyle Academy Brasov este prima sala de mari dimensiuni din Romania in care se regasesc dotari specifice pentru principalele sporturi de actiune dar si pentru cele cu caracter olimpic: gimnastica, sarituri in apa, sarituri la trambulina, schi acrobatic, snowboard și parkour, skateboard, patinaj, trotineta etc. Cu mare experienta in domeniu, fondatorul Freestyle Academy Brasov, Rares Bruma, are un background apreciabil si multa experienta in antrenamentele olimpice ale lotului national italian pentru sporturile de iarna la snowboard freestyle.

Freestyle Academy Brasov este partenerul H2O, care din 2003 este „apa” pentru sporturi extreme si care are cel mai complex portal de sport extrem activ si astazi la cote maxime peste tot in Romania.

WORD SKATE este comisia care organizeaza si aproba evenimente mondiale de skateboard. De exemplu: campionate continentale, calificari pentru jocurile olimpice de vara, campionate mondiale si jocuri olimpice pentru tineret.

Conceptul de freestyle, este in continua crestere pe plan international, dar inca nu este valorificat corespunzător în Romania.

Trebuie sa dam posibilitatea generatilor viitoare sa ajunga acolo unde cel mult viseaza, sau poate doar sa evadeze din rutina societatii de astazi, printr-o educatie si intr-o maniera sigura, cu un progres mai rapid si sustinere pentru activitatile pe care le practica.

Dacă am suscitat interesul celor care spun că sunt interesați să facă ceva la Brașov în acet domeniu, lăsăm datele de contact alui lui Rareș Brumă: Tel.: 0739.133.723. E-mail: bruma.rares@gmail.com

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.