blog-logo

Lovitură de la Guvernul interimar Cîțu: Viitorul spital de la Brașov, în marele pericol de a nu mai fi vreodată regional

Lovitură de la Guvernul interimar Cîțu: Viitorul spital de la Brașov, în marele pericol de a nu mai fi vreodată regional

Până acum, niciunul dintre reprezentanții politici, administrativi, ai managementului de spital sau academici ai comunității brașovene nu au luat măcar vreo fărâmă de atitudine față de recenta decizie luată la Ministerul Sănătății (ordinul 2509 din 23 noiembrie 2012), decizie care lovește grav, la modul esențial, în interesul strategic al dezvoltării sistemului sanitar public și al învățământului superior medical brașovean.

În principal, e vorba de reducerea cu mai mult de o treime a teritoriului REGIONAL pe care îl va deservi viitorul Spital Regional de Urgență Brașov, prin re-arondarea județului Harghita la centrul regional Mureș. Ca urmare a acestei decizii, luate de ministrul sănătății Attila Cseke prin intermediul secretarului de stat Levente Vass, singurul județ care va rămâne arondat spitalelor din Brașov va fi Covasna!

Această modificare a ordinului i-a luat prin surprindere doar pe cei naivi. Pentru că, precum în „cronica unei morți anunțate”, Asociația Noul Spital al Brașovului a atras atenția de câțiva ani buni asupra faptului că apariția proiectului spitalului regional la Brașov îi irită la maximum pe cei care doresc în Regiunea Centru un singur astfel de spital: cel din Tg. Mureș! Și că, cu orice ocazie posibilă, se va încerca raderea Brașovului din zona spitalelor de mare complexitate.

Alte articole:   Rapelul după prima doză cu AstraZeneca se poate face cu vaccin ARN mesager, fără recomandare medicală

Au fost mai multe tentative în ultimii ani: după ce Sorina Pintea a definit teritoriul arondat viitorului Spital Regional Brașov, punând ordinul în transparență decizională, următorul ministru, dr. Costache, l-a retras. Apoi, după mai bine de un an și multe presiuni din zona politică și a societății civile, dr. Nelu Tătaru l-a definitivat în forma Mureș-Sibiu-Alba și Brașov-Harghita-Covasna.

Alaltăieri, „interimarii” de la Sănătate ne-au dat lovitura de grație. Cu grație! Mulțumim, Guvern interimar Cîțu! Ceea ce e poate și mai grav este că, prin modificarea făcută textului ordinului, se anulează existența și importanța centrului universitar medical Brașov! Cum? Prin înlocuirea textului „spitalele sunt arondate centrului universitar Brașov” cu „vor fi arondate Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov”.

Alte articole:   De Ziua Națională a României se dă startul Sărbătorilor de iarnă la Săcele

Asta în condițiile în care „centrul universitar Tg. Mureș” rămâne astfel recunoscut de Ministerul Sănătății ca fiind singurul centru universitar medical din Regiunea Centru! Iată cum se creează condițiile prin care, nu peste mult timp, asocierea Brasov-Covasna va fi arondată la Centrul medical regional Tg. Mureș!

De aceea ANSB atrage atenția că Spitalul Regional Brașov este în marele pericol de a nu mai fi vreodată regional! Spun „marele” pericol, pentru că până la demararea lucrărilor de construcție e preconizat să mai treacă vreo trei ani! Și vreo patru guverne! Abia acum înțeleg ce semnificație are sloganul „Pas cu pas”.

„Pas cu pas” este cea mai eficientă strategie dintre cele care duc la atingerea unui scop fără ca aproape nimeni dintre cei cărora le vor fi cu siguranță lezate interesele legitime să nu „se prindă”. Sau, dacă vor sesiza la un moment dat, să fie doar atunci când va fi mult prea târziu ca să mai poată face ceva.

Alte articole:   Patinoarul din Piața Sf. Ioan. Azi îl vedem și nu e

Altfel spus, e un mod pervers de a evita apariția de reacție publică legitimă pentru a nu-ți încurca planurile. Așa și în cazul proiectului Noului Spital al Brașovului! Bravo, vouă, mureșenilor! Nouă, brașovenilor, nu ne rămâne nimic altceva decât să ne merităm soarta. La modul mioritic!

  • Dr. Dan Grigorescu
  • președinte Asociația Noul Spital al Brașovului

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate