blog-logo

Proiect: Înregistrările de pe camerele de bord ar putea deveni probe oficiale

Proiect: Înregistrările de pe camerele de bord ar putea deveni probe oficiale

Un proiect de lege care va permite Poliției Rutiere să aplice amenzi și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic, a fost depus recent la Senat. Astfel, imaginile surprinse ar putea fi folosite în cazul accidentelor.

Constatarea contravențiilor se va putea face și cu ajutorul înregistrărilor de pe camerele de bord montate pe mașini, potrivit proiectului de lege depus recent.

Falsificarea sau folosirea imaginilor falsificate se pedepsește cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă, se mai arată în proiect.

„Este vorba despre a da posibilitatea polițiștilor să emită procese verbale de contravenție pe baza înregistrărilor video care să provină de la camerele de bord. Cauza multor accidente este indisciplina în trafic, iar faptul că ele nu sunt sancționate decât foarte rar duce la aceste accidente. Până pe 20 septembrie eram în top, 1202 români și-au pierdut viața pe străzi. Eu sper că prin acest proiect vom putea participa la o mai mare siguranță în trafic. Acest proiect nu înseamnă, de fapt, delațiune, nu înseamnă să ne pârâm unii pe alții, dar înseamnă să sancționăm atunci când participanții la trafic încalcă legile de circulație”, a spus inițiatorul proiectului, deputatul USR, Mihai Botez, potrivit Mediafax.ro.

Potrivit expunerii de motive, „se impune actualizarea și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul în care, constatarea contravențiilor să se poată face și cu ajutorul înregistrărilor produse de mijloacele video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile publice locale, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiția ca proba video să fie însoțită de declarația pe propria răspundere a participantului la trafic care o furnizează, asupra faptelor petrecute, precum și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate”.

Alte articole:   Ciucă, mesaj de Ziua Internaţională a Vârstnicilor: Vrem să găsim acele soluţii prin care să readucem echilibrul necesar în sistemul de pensii

Inițiatorul spune că o soluție similară a fost deja implementată în unele state europene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.