blog-logo

Medierea în școli – mediem și remediem

Medierea în școli – mediem și remediem

În data de 18 octombrie 2021 a fost aprobata modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial al României. Prin noua modificare a legii s-a introdus ca disciplină Educația juridică, care se va preda în școli începând din anul 2022.

În noua lege există câteva mențiuni privind posibilitatea de apelare la mediere în anumite cazuri penale.

În conformitate cu prevederile Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de Mediere, în calitatea sa de autoritate de reglementare în domeniul medierii a hotărât în ședința din data de 28.10.2021 că este important să se implice, pentru a face propuneri de introducere în programa școlară a unor lecții de mediere atât teoretice cât și practice.

Consiliului de Mediere dorește implicarea în acest demers deoarece exista posibilitatea introducerii medierii ca disciplină de studiu și practică restaurativă atât pentru elevii de gimnaziu cât și pentru elevii de liceu.

Se propune constituirea unui grup de lucru care, la început va lucra într-o singură echipă, pentru stabilirea concretă a conținutului de bază pentru nivelul gimnaziu cât și pentru nivelul liceu.

ATENTIE cuvantul mediator școlar este impropriu folosit !

Acesta trebuie inlocuit cu consilier școlar pentru a nu se confunda profesile !

Ulterior, se vor realiza două sau trei echipe distincte care să continue activitatea specifică proiectului Medierea în scoală, pe palierele Medierea în gimnaziu, Medierea în liceu în cadrul materiei Educație juridică și Medierea în liceu în cadrul unei noi materii ″Metode și practici restaurative. Mediere.″

Grupul de lucru:

  • va pune într-un document argumente puternice pentru care medierea merită să ajungă în școală, pentru a fi înaintat Ministerului Educației care urmează să întocmească programa pentru noua disciplină a cărei lege de adoptare urmează să fie publicată, disciplina ”Educație Juridică”;
  • va contribui la întocmirea unei suite de documente suport didactic pentru structura unui curs opțional, a unor lecții privind medierea, inclusiv adaptarea pentru online;
  • la definitivarea lor și să participe la proiectul ”Medierea in școală – mediem și remediem”, proiect ce poate fi avizat și extins.

Materialele realizate pentru oricare dintre proiectele mai sus vizate pot fi folosite în multe alte contexte de promovare a medierii, inclusiv printre studenți.

Eugen  Târnovan

Preşedinte CPMJ Brașov, CPMJ Brașov de pe lânga Curtea de Apel Brașov  partener si promotor al proiectului, Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.