blog-logo

Ciucă și-a depus mandatul. Forțează Iohannis alegeri parlamentare anticipate?

Ciucă și-a depus mandatul. Forțează Iohannis alegeri parlamentare anticipate?

Biroul Executiv al PNL s-a reunit, luni seara, începând cu ora 20.00, în format de videoconferinţă pentru a discuta următorii paşi în criza guvernamentală.

Însă, chiar în debutul ședinței, premierul desemnat a anunțat că își depune mandatul, pentru că nu are majoritate parlamentară. Asta, deși Nicolae Ciucă a declarat, de mai multe ori, că nu va recurge la acest gest. Marţi, comisiile parlamentare ar fi trebuit să-i audieze pe miniştrii propuşi în Guvernul Ciucă.

Practic, președintele Iohannis mai are în plic o ultimă mutare, conform Constituției, pentru a propune un premier. Dacă nici la a treia încercare nu se va constitui un Guvern validat de Parlament, președintele are ca soluție dizolvarea forului legislativ.

Însă, având în vedere sondajele, Iohannis ar trimite în fața „plutonului de execuție” partidele de dreapta, PNL și USR, în contextul în care PSD și AUR sunt „pe val”. Iar alegerile anticipate nu îl salvează pe Iohannis de intenția deja anunțată de AUR de a declanșa proceurile de a fi demis. Cel mult amână inevitabilul…

Alte articole:   WhatsApp a introdus o nouă funcție, extrem de utilă. Ce este modul Companion

Cu un potențial Parlament viitor total ostil majoritar, locatarul de la Cotroceni nu va avea liniște pentru mult timp. Pe de altă parte, Iohannis este posibil să joace la cacealma. Posibil să vedem un Cabinet Cîțu 2, votat de USR, pentru că foamea useriștilor e foarte mare, iar după alegerile anticipate nu toți cei care acum sunt parlamentari mai prind un mandat… cu sau fără pensie specială.

Deja, în teritoriu, e supărare la USR că a pierdut prefecți, subprefecți, iar cei numiți politic în diverse CA-uri sau șefuți la deconcentrate nu sunt încântați de posibilitatea de a deveni clienți la AJOFM-uri și nici să se mai joace de-a ONG-iștii. Că nu degeaba au renunțat la salariile alea babane în euro din străinătățuri, oameni cu cariere de succes în IT, precum senatorul Irineu Darău de la Brașov, ca acum să se vadă pus pe tușă.

Alte articole:   SPCLEP Făgăraș: Întârzieri la eliberarea actelor de identitate

În acest context, după umilința de la moțiunea de cenzură, în care useriștii au fost principala țintă a atacurilor atât din partea PNL – Cîțu, cât și a PSD – Ciolacu, pentru că USR a fost parte într-o guvernare nu tocmai fericită pentru români, după umilința numită tentativa de Guvern Cioloș 2.0, este posibil să vedem că, pentru „interesul națiunii”, până la urmă USR să voteze un Guvern Cîțu 2.

Că doar nu pleacă câinele de la măcelărie.

Pe de altă parte, potrivit unor surse liberale, retragerea lui Nicolae Ciucă este, de fapt, o manevră politică. Președintele Klaus Iohannis nu va risca dizolvarea Parlamentului, ci va face o a treia desemnare de candidat pentru funcția de prim-ministru în persoana lui… Nicolae Ciucă.

Alte articole:   VIDEO Un bătrân a rămas blocat pe o stâncă, după ce un podeţ s-a surpat

Propus a doua oară, Nicolae Ciucă va avea un mandat mult mai flexibil. Astfel, liberalii nu vor mai insista pe ideea unui guvern minoritar PNL-UDMR, ci vor negocia pentru o majoritate clară în Parlament. La acest moment, varianta mai probabilă este cea a unei majorități cu PSD, nu cu USR, însă Nicolae Ciucă va fi cel care va purta negocierile cu posibilii parteneri parlamentari.

Și în acest caz, USR iese „șifonat”, dar va avea timp să se ocupe, în opoziție, de ceea ce știe mai bine: circ fără pâine, pe rețelele de socializare.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate