blog-logo

Trei centre de zi de consiliere și sprijin pentru copiii cu tulburări de comportament vor funcționa în județul Brașov

Trei centre de zi de consiliere și sprijin pentru copiii cu tulburări de comportament vor funcționa în județul Brașov

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov implementează un amplu proiect privind creşterea calităţii serviciilor sociale oferite, în comunitate, copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familie, și familiilor acestora.

În acest sens, până la sfârșitul acestui an vor fi înființate centre de zi de consiliere și sprijin pentru părinți și copii în Brașov, Făgăraș și Rupea, pentru un număr de 110 copii și familiile lor, dublate de implementarea unor măsuri de susţinere pentru copii cu tulburări de comportament aflaţi în risc de separare şi familiile lor. În plus, pe parcursul anului 2021 a fost dezvoltat un program de identificare şi monitorizare a copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare.

50 de locuri la centrul de zi din Brașov, câte 30 la Rupea și la Făgăraș

Centrul de Zi de consiliere și sprijin Brașov va funcționa pe str. Brândușelor nr. 106, având o capacitate de 50 de locuri, și se adresează copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familiile lor, și familiilor acestora, din Săcele, Tărlungeni, Hărman, Sânpentru, Cristian, Ghimbav, Brașov şi Budila.

De serviciile centrului de zi din Făgăraș, ce va funcționa pe str. Republicii nr. 2 și va avea o capacitate de 30 de locuri, vor beneficia copiii și familiile acestora din Făgăraș, Şercaia, Victoria, Viştea, Beclean, Voila, Şoarş, Cincu şi Sâmbăta, în vreme ce copiii cu tulburări de comportament din Rupea, Dacia, Homorod, Ungra, Racoş, Caţa şi Buneşti vor fi consiliați și sprijiniți în cadrul centrului de zi de la Rupea, care va funcționa pe str. Republicii nr. 173, în clădirea centrului de Plasament „Casa Ioana“, și va avea o capacitate de 30 de locuri.

Servicii integrate pentru copii și părinți

Proiectul  „Copiii şi tinerii noştri mai aproape de comunitate”  va produce o schimbare necesară şi pozitivă asupra beneficiarilor direcţi, prin oferirea de servicii care să răspundă nevoilor individuale specifice în ceea ce priveşte copiii din comunitate şi familiile acestora, operaționalizarea celor trei centre de zi de consiliere si sprijin pentru parinți si copii reprezentând un pas important în dezvoltarea, pe de o parte, a serviciilor sociale nerezidenţiale de la nivelul județului Brașov, iar pe de altă parte în prevenirea instituționalizării copiilor, prin implementarea unor măsuri de susținere pentru copiii cu tulburări de comportament, aflați în risc de separare și familiile lor.

În cadrul centrelor de zi copiii și părinții acestora vor beneficia de de consiliere psihologică, socială, medicală, educațională și juridică, de sprijin și îndrumare prin programe educaționale, oriectare școlară și profesională, psihoterapie, servicii de sprijin și asistență acordate pentru promovarea și respectarea drepturilor copilului în cadrul familiei și de  dezvoltare a deprinderilor de viață independent. În plus, beneficiarii vor primi câte o masa caldă în fiecare zi.

Cursuri de calificare pentru 30 de tineri care urmează să părăsească sistemul rezidențial

În același timp, proiectul prevede dezvoltarea unui program de asistenţă şi sprijin pentru tinerii din instituţiile de tip rezidenţial, un număr de minim 30 de tineri din centrele de plasament care părăsesc sistemul rezidențial urmând să fie pregătiți pentru o viaţă independentă. Pentru fiecare dintre acești tineri vor fi identificate cel puţin 1 curs de calificare/1 program de consiliere/1 program de pregătire pentru susţinerea examenelor de absolvire, astfel încât aceștia să aibă șansa de a se putea integra în societate după încetarea măsurii de protecție într-un centru rezidențial.

Proiectul „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“ este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Valoarea proiectului este de 5.821.420,12 lei (din care 4.948.207,11 lei contribuția financiară din partea Uniunii Europene, 756.784,54 lei buget national și 116.428,47 lei contribuție proprie a beneficiarului), iar perioada de implementare de 36 de luni, între 14 mai 2020 și 13 mai 2023.

FOTO: arhivă

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.